Hlavní obsah
Online

Českem se přehnaly bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko se potýká s následky bouřek, které dorazily ve čtvrtek večer a v noci na pátek. Na západě Čech se vyskytla supercela, bouřky ale nebyly tak extrémní, jak meteorologové čekali. Novinky vše sledovaly v on-line reportáži.

Noční bouřky na západě ČechVideo: Klára Mrázová, Právo/aktu.cz

 
Článek

Bouřky zastavily provoz na několika železničních tratích, na které spadly stromy. Hasiči na Domažlicku museli řešit i pád pouličních lamp, větší problémy ale hlášeny nejsou.

Bouřky dorazily do ČeskaVideo: Bohumila Kunertová, Kristýna Lučná, Rudolf Voleman, Právo

Silné bouřky dorazily na západ Čech před 22. hodinou, zhruba o hodinu později prošla Sokolovskem supercela.

Meteorologové vydali na noc výstrahu s nejvyšším stupněm varování, jež platilo hlavně pro západ Čech, nakonec ale podle nich bouře nebyly tak extrémní, jak předpokládali.

On-line reportáž byla ukončena

On-line reportáž k bouřkám byla ukončena. K větším škodám nakonec v souvislosti s počasím nedošlo. Pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociálních sítích uvedli, že modely bouřky přesně předpovídat nelze, což se nyní znovu potvrdilo.

V Karlovarském kraji řešili hlavně popadané stromy a zaplavené cesty

„Bouřky postupující přes území Německa prakticky nezasáhly Karlovarský kraj,“ uvedl v pátek před sedmou ráno mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. „Oproti vydané výstraze tak území Karlovarského kraje bylo zasaženo jen okrajově,“ pokračoval.

„V průběhu noci hasiči zasahovali u dvanácti událostí, kdy se ve většině případů jednalo o likvidaci spadlých stromů či větví na komunikace. Ve třech případech pak řešili ochranu domů před přitékající vodou,“ dodal Kasal s tím, že hasiči nemají hlášené žádné zranění v souvislosti s počasím.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Následky bouřek

Pecková: Předpovědi se naštěstí nepotvrdily

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková potvrdila, že noc na pátek byla ve středních Čechách mnohem klidnější, než se podle předpovědí čekalo.

Bouřky budou v pátek jen na východě Česka

Pátek by měl být podle meteorologů mnohem klidnější, bouřky se budou vyskytovat jen na východě Česka, bude převážně oblačno, teploty však dosáhnou až 29 °C.

Vlaky nejezdí už ani na Moravě

S následky bouřky a silného větru se museli vyrovnat i na Moravě. Kvůli závadám na trati nejezdí vlak mezi Šumperkem a Kouty nad Desnou, stejně tak mezi Hanušovicemi a zastávkou Lipová Lázně na Jesenicku.

Německo odklízí obří kroupy

Zatímco hasiči v Česku v noci řeší jen popadané stromy, lampy či přetržené elektrické vedení, jejich kolegové v Německu se museli vedle tornáda a záplav potýkat i s následky krup, které dosahovaly velikosti golfových míčků.

Česko se probouzí z kalamity

Přestože se situace v Česku ohledně bouřek uklidnila, vyčíslují hasiči a policisté jejich následky. Popadané stromy museli hasiči odklízet například na trati mezi Ústím nad Labem a Chomutovem, nyní už by měla být opět průjezdná.

Blesky nad Prahou

Že se Prahou prohnaly bouřky, potvrzují i tyto fotografie z jejího okolí, konkrétně z Čestlic a Průhonic.

Uzavřená trať mezi Prahou a Ústím

Na trati 090 mezi Ústím nad Labem a Prahou je v úseku Hrobce–Lovosice závada na trati.

Bouřka a liják už jsou v Praze

Silné hřmění a blesky se začínají objevovat také v Praze. Doprovází je hustý déšť.

Na Rakovnicku se očekávají velké kroupy

Aktuální bouře mohou podle meteorologů stále přinášet lokální škody, zejména kvůli větru. Kolem půlnoci se silné bouře vyskytovaly zejména v Karlovarském kraji a na Rakovnicku, kde by podle nich mohly padat i velké kroupy, někde mají dosahovat až velikosti golfových míčků. Bouřky také provází velmi vysoká blesková aktivita.

Na Domažlicku spadly lampy veřejného osvětlení

V Plzeňském kraji měli hasiči do půlnoci 26 výjezdů kvůli počasí. Drtivá většina je kvůli stromům na komunikacích. V Babylonu řešili spadlé lampy veřejného osvětlení. Zásahy jsou téměř výhradně na Domažlicku.

Bouřky se přesunuly do Ústeckého kraje

Český hydrometeorologický ústav po půlnoci uvedl, že ačkoli se stále vyskytují intenzivní bouřky hlavně v Karlovarském a Ústeckém kraji, bouře nebyly tak extrémní, jak předpokládal. „Analyzujeme proč. Důvodem bude patrně mocnost zádržné vrstvy a také absence proudění ve výšce kolem 3 kilometrů. I nadále je ale potřeba na lokální bouře dávat pozor.“

Sokolovskem prošla supercela

Reportér Novinek ze Sokolovska zjistil, že před 23. hodinou prošla Sokolovskem supercela. „Přešla tady přes nás jedna supercela, je to asi hodina,“ uvedl před půlnocí meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík z krušnohorské vesničky Šindelová na Sokolovsku.

„Pak se trochu rozfoukal vítr, ale jinak se ani list nehnul. Blýskalo se, jako by to byl stroboskop, ale pořád nepršelo a nepršelo. Až teď byla dešťová přeháňka, která trvala sedm minut – a je po dešti,“ dodal s tím, že taková situace je podle něj na území celého Karlovarského kraje. „Vždycky přijde, spadne nějaká srážka, ale jen do dvou tří milimetrů, a tím to končí,“ konstatoval Kovařík.

Na Domažlicku je kalamita, nejezdí vlaky

Na trati 184 Planá u Mar. Lázní – Domažlice v úseku Domažlice město – Havlovice je kalamita, kvůli níž od 23. hodiny nejezdily a až do rána nepojedou vlaky.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám