Hlavní obsah

Lednové mimořádné teplo probudilo první alergie

Neobvykle teplé počasí přineslo zkraje roku kromě teplot šplhajících až k 19 stupňům také jev typický až pro nastupující jaro, ale daleko méně příjemný – alergie. Kvůli nadprůměrným lednovým teplotám začaly předčasně kvést stromy, a ve vzduchu tak začaly létat pylové částice.

Foto: Mylan

Jedním z příznaků alergie je rýma, ta alergiky omezuje zejména při práci. Ilustrační foto

Článek

„To, co se u mě každoročně dostaví v druhé polovině února, přišlo o víc než měsíc dřív. Už od minulého týdne pociťuji většinou od odpoledne řezavou bolest v koutcích očí,“ svěřil se Právu čtenář Pavel, který je alergický na pyly stromů a trav a na roztoče.

„Zprvu jsem si říkal, že jsem možná moc dlouho hleděl do počítače, večer četl nebo jsem málo pil. Ale třetí den mi došlo, že to je alergie,“ dodal. Typické příznaky popsali Právu i další alergici pociťující v těchto dnech typické svědění a pálení očí či nucení ke kýchání.

Když se v lednu objeví teplo, líska a olše alergiky dráždí
Jiří Nevrlka, alergolog

Příchod alergií v lednu je vzhledem k rekordním teplotám skutečně možný, potvrdil Právu brněnský alergolog Jiří Nevrlka. „Zvláště líska nebo olše jsou první kvetoucí stromy. Když se v lednu objeví přechodné teplo, jsou opravdu schopné citlivé alergiky po­dráždit i tehdy,“ řekl lékař a odkázal na rakouskou databázi Pollenwarndienst.at.

Co s naším tělem udělá desetiminutová procházka

Zdraví

Tato rakouská databáze zobrazuje ve všech evropských zemích konkrétní nálož pylových alergenů ve vzduchu. Z ní je vidět, že právě pyly ze zmíněné lísky a olše se v lednu v evropských zemích už vyskytují.

Pálení v očích ale podle Nevrlky nemusí znamenat jen pylovou alergii. „Oči často dráždí i prach,“ poznamenal.

„Osobně jsem v ordinaci ještě pacienta s alergií v letošním lednu neměl. Ale to nevylučuje, že tomu tak může být jinde. Záleží na tom, kde se v přírodě člověk pohybuje,“ sdělil Právu soukromý alergolog docent Vít Petrů z Prahy.

Podle něho alergii mohou mít už lidé, kteří se v přírodě pohybují pod stromy, na nichž jsou už jehnědy, což je zdroj pylu. „Obvykle v Čechách a na Moravě nastupuje alergické období na začátku února,“ uvedl Petrů. Kromě olše a lísky patří k hlavním alergenům také břízy, jejichž pylová sezona začíná v únoru a končí v říjnu.

Odborníci upozorňují, že jarní pyly mohou být nebezpečné v kombinaci s dlouhodobým pohledem do obrazovky počítače. Oči jsou unavenější a náchylnější i k pylům.

„Alergii je vždy třeba konzultovat s odborníkem a nechat se alergologicky vyšetřit. Lékař pak nejlépe posoudí, zda a jak potíže léčit. Nebezpečím bývá i nadužívání nosních uvolňujících kapek, které mohou postupně poškodit nosní sliznici,“ řekl dříve Právu Petr Pohunek, alergolog z pražské FN Motol.

Zase se ochladí

Nastupující studená vlna, s níž mají přijít i mrazy, by mohla alergikům na čas ulevit.

Po nedělním přechodu výrazné studené fronty má nastat zlom a ve druhé polovině měsíce se teploty vrátí k lednovým dlouhodobým normálům. Sněhové vločky se postupně budou vyskytovat i v nížinách, ranní teploty budou klesat až k minus osmi stupňům a místy budou teploty po celý den zůstávat pod bodem mrazu, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Metoda léčí chronické nemoci „hacknutím“ mozku. Češi jsou v ní nejúspěšnější na světě

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám