Hlavní obsah

Hrozí sníh, mráz a náledí, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko by mělo v pátek a o víkendu počítat s možnými komplikacemi kvůli náledí a sněhu, varovali ve čtvrtek meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mráz navíc může poškodit kvetoucí ovocné stromy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kropení meruněk vodní mlhou (ilustrační foto)

Článek

Výstraha před náledím se týká celého území České republiky – platí od pátečního večera až do nedělního rána.

Pro skoro celé území ČR platí výstraha před mrazem ve vegetačním období. „Očekává se mráz, který může v nížinách poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně a slivoně,“ napsal ČHMÚ.

Zima se vrací, bude sněžit

Počasí

V neděli mohou podle předpovědi v noci teploty spadnout až na minus sedm stupňů Celsia. Mrznout ale bude i příští týden. Výstraha zatím platí od pátečního večera „do odvolání”.

„V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem slunce), nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“ doporučili meteorologové.

Výstraha před novým sněhem se týká částí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Sněžit by tam mělo celý pátek. „Očekává se tvorba nové sněhové pokrývky, místy 10 až 20 cm za 24 hodin,“ uvedli meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám