Hlavní obsah

Česko zasáhne velmi silný vítr, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli a v pondělí zasáhne Českou republiku silný západní vítr, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vedle toho meteorologové očekávají v horských oblastech i vydatnější srážky, byť pouze ve vrcholových oblastech by se mělo jednat o sníh či sníh s deštěm.

Foto: Envato Elements

Česko zasáhne silný vítr (ilustrační foto)

Článek

Výstraha před větrem bude v neděli platit pro Čechy, Vysočinu a západní části Jihomoravského kraje. Od půlnoci se výstraha rozšíří na celé území republiky, přičemž v oblasti Českomoravské vrchoviny bude do pondělního poledne platit vyšší stupeň varování, neboť tam bude vítr dosahovat rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině.

„Na horách a v exponovaných polohách budou nárazy větru většinou 90 až 110 kilometrů v hodině,“ uvedli meteorologové.

Zejména na návětří Krkonoš a Orlických hor očekávají meteorologové i vydatné srážky. Během 12 hodin tam může spadnout kolem 30 milimetrů, přičemž výhled slibuje intenzivní srážky i v dalších dnech.

Teploty nad nulou ohrožují Jizerskou padesátku. Organizátoři už pracují s krizovými variantami

Cestování

„Jen na hřebenech hor by se mělo jednat o sněžení nebo déšť se sněhem. Do půlnoci na úterý může na návětří hor spadnout přes 70 milimetrů srážek,“ uvedl ČHMÚ s tím, že kvůli kombinaci intenzivních srážek a odtávání sněhu v horských oblastech mohou stoupat i hladiny řek.

„Nelze vyloučit ojedinělé dosažení 1. stupňů povodňové aktivity, proto budeme výstrahu v dalších dnech upřesňovat,“ uvedli meteorologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám