Hlavní obsah

Teploty nad nulou ohrožují Jizerskou padesátku. Organizátoři už pracují s krizovými variantami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější tuzemský lyžařský lauf má kvůli počasí velké problémy. Organizátoři jsou denně v kontaktu s meteorology. Ti ale výrazné ochlazení nebo přívaly sněhu neočekávají.

Foto: archiv J50

Jizerskou padesátku ohrožuje obleva. V pátek se má rozhodnout, v jaké podobě se pojede a jestli vůbec.

Článek

Každý den je teď Richard Valoušek v kontaktu s meteorology i s lidmi, kteří upravují trasu jizerské magistrály. Ve středu ráno si ale manažer komunikace nazul běžkařské boty a běžky a ze stadionu v jizerskohorském Bedřichově sám vyrazil po trase Jizerské padesátky. Valoušek totiž zastupuje agenturu Raul, která nejslavnější tuzemský lyžařský lauf organizuje. Na vlastní oči chtěl vidět, jak to na trase vypadá a kde jsou problémová místa.

Závody spojené s Jizerskou padesátkou se totiž mají v Bedřichově a okolí odjet už druhý únorový víkend a jejich vrcholem má být 57. ČEZ Jizerská padesátka, která je na programu v neděli 11. února.

Jenže přelom prvního a druhého měsíce roku přinesl do Jizerských hor teploty nad nulou a ani vyhlídka na příští týden nedává organizátorům žádný důvod k optimismu. Pořadatelé tak mají zamotanou hlavu, pracují s několika scénáři dalšího vývoje a vědí, že následující hodiny a dny rozhodnou.

Herlíkovice: Tady zažijete pravou krkonošskou zimu

Cestování

V pátek se rozhodne

„V pátek se koná krizová schůzka, na níž se sejdeme i s meteorology a lidmi, kteří upravují tratě v Jizerských horách, a bude muset padnout rozhodnutí, jak bude letošní Jizerská padesátka vypadat. Nejpozději v sobotu totiž musíme oznámit, jestli se pojede, nebo nepojede, jinak bychom se vystavovali sankci,“ vysvětlil Valoušek, že organizátoři jsou vázáni i podmínkami seriálu dálkových běhů Ski Classics, jehož je Jizerská padesátka dlouholetou součástí.

Na středeční inspekci po trase Jizerské padesátky Valoušek na vlastní oči viděl, že na některých místech už sníh vůbec není. „Často jde o místa, která už jsou v chráněné krajinné oblasti, kam technický sníh zavážet nesmíme a ani nechceme,“ připustil Valoušek.

Na východě klid, západ trpí

Organizátoři nyní pracují hlavně na udržení sněhu na cestě ze stadionu v Bedřichově do východní části Jizerských hor. Právě západní část celé trati, okolí Bedřichova, leží v nižších polohách a při současných teplotách trpí nejvíc. Naopak východní část, třeba populární Jizerka nebo Knajpa, kde bývají výrazně nižší teploty, by měla za stávajících podmínek obstát.

Nejproblematičtějším místem na trase Jizerské padesátky je podle Richarda Valouška v tuto chvíli část trati blízko oblíbené vyhlídky Krásná Máří. „Není to pro nás žádné překvapení. Potíže se sněhem tu jsou každoročně. Jde o oblast, která je natočená na Polsko a dlouhodobě tu jsou teplejší větry,“ řekl zástupce pořadatelů.

Oddělení „hobíků“

Valoušek připustil, že už organizátoři kvůli oblevě pracují s některými krizovými variantami. Jednou z nich je to, že by pro hlavní závod Jizerské padesátky oddělili elitní závodníky a „hobíky“. Ti druzí by byli na trať vpuštěni až o něco později.

„V pátek bude jasnější, jaký vliv měly plusové teploty na sněhové podmínky, a také napoví předpověď počasí na další týden. Celý organizační tým nyní usilovně pracuje na tom, abychom i přes nepřízeň počasí na nadcházející ročník všichni vzpomínali jen v dobrém,“ ujistil Valoušek.

Sám prý zažil už minimálně dvakrát, že situace na přelomu ledna a února nevypadala růžově, ale v týdnu před závodem napadl nový sníh a vše se v dobré obrátilo. „Tehdy ovšem takové zlepšení očekávala i předpověď meteorologů. Teď to tak není, ale pořád doufáme, že se to ještě změní. Ve středu nebo ve čtvrtek příští týden by mohlo přijít ochlazení, ale je to otázka, jestli to tak opravdu bude a jestli už pro nás nebude pozdě,“ dodal Valoušek.

Na všechny závody Jizerské padesátky, které budou probíhat od 8. do 11. února, je přihlášeno zhruba 9400 závodníků a registrace do všech závodů už jsou uzavřeny. Několik volných míst zůstalo ještě na závodech 17 a 30 km volnou technikou, na 10 km klasicky a také v dětských závodech. O tom, zda se do nich bude možné registrovat v průběhu závodního programu, se ale rozhodne až příští týden. Do hlavního závodu na 50 kilometrů je přihlášených 4800 běžců, což je maximální kapacita.

Lyžování kousek za moravskými humny. Semmering láká na akční sjezdy během celého dne

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám