Hlavní obsah

Zemřel Matašiči Oiši. Celý život bojoval s následky tragické jaderné nehody

V Japonsku tento měsíc zemřel rybář Matašiči Oiši, který byl v roce 1954 na lodi v Tichém oceánu, když ji zasáhl radioaktivní spad z testu americké vodíkové bomby. Muži bylo 87 let a zemřel na zápal plic, napsala agentura Kjódó.

Foto: Profimedia.cz

Operace Castle Bravo, rok 1956.

Článek

Matašiči Oiši začal na lodi přezdívané Lucky Dragon No. 5 (Šťastný drak číslo pět) lovit tuňáky v roce 1953. Po zásahu spadem trpěl rakovinou a mnoha dalšími nemocemi, přesto celý život předával svůj zážitek a varoval před nebezpečím jaderných zbraní.

Po výbuchu elektrárny ve Fukušimě v roce 2011 patřil k nejhlasitějším zastáncům zákazu jaderné energie v Japonsku. Působil také jako správce nadace provozující výstavní síň v Tokiu, kde je loď, na které se kdysi plavil, zakonzervována a vystavena.

Fukušima deset let poté: Poznamenaná

Svět

Spojené státy u atolu Bikini u Marshallových ostrovů provedly 1. března 1954 svůj největší test termonukleární zbraně v dějinách. Kvůli nesprávnému výpočtu byl výbuch mnohem silnější, než se očekávalo. V souvislosti s neočekávanou změnou směru větru se dostal radioaktivní spad až nad obydlenou oblast.

Na lodi zasažené radioaktivním spadem bylo 23 rybářů, první z nich zemřel šest měsíců po neštěstí. V rámci operace Castle Bravo Američané v oblasti v letech 1946 až 1958 uskutečnili celkem 67 testů.

Ostrov Bikini byl znám jako americká jaderná střelnice a byly po něm pojmenovány i dvojdílné plavky – bikini. Čtyři dny po prvním jaderném výbuchu v roce 1946 byl totiž v Cannes představen nový model dámských plavek, který otřásl módním světem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám