Hlavní obsah

Fukušima deset let poté: Poznamenaná

Právo, Vladimír Plesník

Deset let poté, kdy nejsilnější zemětřesení v historii Japonska a jím vzedmuté vlny tsunami řítící se až deset kilometrů do vnitrozemí zpustošily severovýchodní pobřeží jediného císařství na světě, se rány zdaleka nezahojily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před deseti lety zasáhla Japonsko ničivá vlna tsunamiVideo: Reuters

 
Článek

Horská vesnice Iitate v prefektuře Fukušima se od loňského podzimu může pochlubit novým komunitním centrem. Postavili ho jako stavebnici lega z částí opuštěných budov. Okna z jedné, dveře z druhé. Tabule z milované školy, do které už žádné děti nechodí.

Jednoho pošmourného dne loňského listopadu se shromáždili místní k slavnostnímu otevření. „Když seniorka v zeleném kimonu zpívala lidové melodie a její dojetím rozrušený a emocemi zmítaný hlas nedokázal udržet rytmus, hosté – tokijští architekti a designéři, kteří stvořili exteriér i interiér –, si nenuceně pochutnávali na rýžových kuličkách naplněných kaštany,“ líčil týdeník The Economist.

Japonské pobřeží u Fukušimy zasáhlo silné zemětřesení

Zahraniční

Bukolické Iitate celá staletí proslulo skvělým hovězím a sušenými ředkvičkami. V roce 2010 se probilo do klubu s názvem Nejkrásnější vesnice Japonska. Asi 35 kilometrů jihovýchodně pod pohořím Abukuma se rozkládá atomová elektrárna Fukušima spuštěná v roce 1971.

Foto: Kyodo, Reuters

Žena si připomíná výročí fukušimské tragédie

Jedenáctého březnového dne roku 2011 až patnáctimetrová vlna tsunami vyřadila z provozu chladicí systémy včetně záložních generátorů, následné exploze vyhodily všechny tři reaktory do vzduchu. Japonské úřady potvrdily, že do ovzduší proniklo přibližně 15 tisíc terabecquerelů radioaktivního cesia 137, zhruba jedna šestina toho, co uniklo z Černobylu v roce 1986.

Zničený, ale hrdý

Když Keniči Hasegawa (67) přehlíží ze své farmy okolí, zmocňuje se ho osamělost a pachuť. Řada chátrajících statků zeje prázdnotou, další byly strženy, protože lidé se nevrátili. Také rodinná soudržnost, která panovala na jeho usedlosti, vzala za své. „Syn, dědic, se přestěhoval na předměstí nejbližšího velkoměsta – Fukušimy. Padesát dojnic jsem musel porazit. Mléko z Fukušimy nikdo nechtěl,“ dodává v týdeníku Der Spiegel.

Foto: Issei Kato, Reuters

Zdevastované okolí Fukušimy 14 dní po tragédii

Iitate obklopují hory a údolí, kde se dříve rozkládaly pastviny a úhledná terasovitá políčka, kam až oko dohlédlo. Nikdy se tu nežilo bezpracně, avšak dnes to vskutku není procházka po zelené louce. Z kopců, kde Hasegawa sbíral bylinky a houby, radioaktivita nezmizela.

Japonský miliardář hledá společníky na cestu do kosmu

Zahraniční

„Celé pole se chvělo jako vlny v oceánu,“ vybavuje si pátek 11. března 2011, kdy oral. Bál se, že s traktorem uvízne v některé ze spár v půdě. V panice se vrátil na statek. Po 3/11, jak Japonci nejničivější poválečné katastrofě říkají, se počet obyvatel Iitate smrskl na čtvrtinu.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Připomínka 10 let od fukušimské tragédie

TEPCO je živitelem

Na políčkách se povalují černé plastové pytle, do nichž se ukládá ozářená půda a keře. Paradoxně právě TEPCO, provozovatel elektrárny, poskytuje prostřednictvím dceřiné firmy často poslední naději v původně uzavřené zóně. Koncern zůstal největším zaměstnavatelem, protože denně se čtyři tisíce lidí zabývají zajištěním trosek jaderné elektrárny.

Někdo zařval, ať vypadneme. Pak se začala valit voda, popsal Ind protržení přehrady

Svět

V Iitate přežil jediný supermarket, lékařka ordinuje dvakrát týdně. Naopak buddhistická svatyně, kterou provozuje starosta Makjoto Sugioka (44), původním povoláním fyzik, zve každý den nejen k náboženskému přemítání. „Ráno co ráno sepnu ruce a modlím se,“ uzavírá Sugioka.

Tragédie v číslech
Podle statistik 15 899 lidí zemřelo.
2529 zůstává pohřešováno.
Zranění utrpělo 6157 lidí.
Úřady z oblasti evakuovaly sto tisíc lidí.
Na jaře 2014 se první z nich mohli vrátit domů.
Ekonomické ztráty Světová banka odhadla na 235 miliard dolarů (asi 4,6 bilionu korun).
To z neštěstí činí nejnákladnější přírodní katastrofu v historii.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám