Hlavní obsah

Z obýváku si udělal džungli. Listy vzácné rostliny prodává za tisíce liber

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicetiletý Brit Tony Le-Britton miluje rostliny. Jeho vášeň pro flóru je natolik velká, že jeho domov v Cheltenhamu připomíná spíše džungli. Podle serveru Metro pěstuje i druh, který byl dříve považován za vyhynulý, jiný je zase dosud nezdokumentovaný. List vlastní vyšlechtěné rostliny nyní muž prodává za 12 tisíc liber (skoro 350 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

K rostlinám má muž vztah už od dětství díky prarodičům.

Článek

Na prodej listů rostliny zvané rhaphidophora tetrasperma variegata, jíž se přezdívá malá monstera, má prý Le-Britton sestavený pořadník. Zájem dalších pěstitelů je totiž enormní.

„Běžný druh této rostliny seženete ve většině supermarketů a zahradnických centrech. Tohle je ale má verze, jde o naprosto náhodnou genetickou mutaci, která ji dělá vzácnou. A je jediná na světě s tímto tvarem listů,“ vysvětluje Brit. Dodává, že vzhledem k ceně za jeden list má pocit, jako by pěstoval peníze na stromech.

Foto: Profimedia.cz

Britův domov připomíná kvůli stovkám rostlin spíše džungli.

Muž je rovněž hrdým majitelem monstery původem z Bolívie, kterou současná věda ještě nestihla ani zdokumentovat. „Je od sběratele z Rakouska. Dostal jsem jen malý kus stonku, který vyrostl do obřích proporcí,“ tvrdí Le-Britton s tím, že když dal fotografie rostliny na internet, kontaktoval ho specialista právě z Bolívie s tím, že o květině nemá vůbec žádné záznamy.

Brit vysvětluje, že jediným způsobem, jak zjistit o daných rostlinách informace, je najít je v divočině. Podle stonku a listu je lze pak zařadit do druhové rodiny.

Po 40 letech na zahradě objevil protiletecký kryt. Přeměnil jej na bar

Muži

Ve své bytové džungli má muž také exotickou rostlinu zvanou begonia chlorosticta, která byla ještě před několika lety považována v divočině za vyhynulou. „Podařilo se mi ji sehnat od jednoho sběratele v Evropě,“ řekl.

Inspirovala ho babička

Láska k rostlinám pramení podle Le-Brittona už z dětství, konkrétně od prarodičů, kteří ho tímto směrem vedli. Jeho babička Cora byla prý v okolí známá svou rozsáhlou sbírkou rostlin, kterou se později snažil sám vybudovat. Aktuální podoba jeho bytu, v němž má stovky rostlin, je výsledkem zhruba dvacetiletého snažení.

Foto: Profimedia.cz

Cenu své sbírky si muž netroufá odhadovat.

„Zkrátka mi to zůstalo, protože jsem v tom vyrostl. Lidé babiččinu zahradu vždy obdivovali a já byl její součástí. Mám to asi v krvi,“ tvrdí muž, který botaniku nikdy formálně nestudoval. Zkušenosti však získal během své vlastní letité praxe. „Naučíte se nechat rostliny žít. Myslím, že někdo se o ně stará až moc.“

Celkovou hodnotu své sbírky si Brit netroufá odhadovat, bude ale prý značná. Pravděpodobně i vyšší než ceny některých domů. „Nikdo by asi nehádal, že mám uvnitř tuhle neuvěřitelnou sbírku vzácných rostlin. A to se mi líbí,“ uzavřel.

Biodiverzita v ohrožení. Vyhynout může až 40 procent rostlin

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám