Hlavní obsah

Biodiverzita v ohrožení. Vyhynout může až 40 procent rostlin

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní šetření vedené britskými Královskými botanickými zahradami v Kew hlásí, že zhruba dvě pětiny všech rostlinných druhů jsou ohroženy vyhynutím. To je více, než se uvádělo dříve. Riskujeme tak podle biologů ztrátu rostlin či hub, které ještě ani nebyly objeveny, píše list The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Část studie se zaměřovala i na řasy.

Článek

„Riziko vyhynutí rostlin by mohlo být horší, než se dříve myslelo,“ stojí doslova v průlomové zprávě The State of the World's Plants and Fungi, podle jejíž odhadů nyní vyhynutí hrozí přesně 39,4 procenta rostlin.

Zahrady Kew přitom ve své čtyři roky staré zprávě považovaly za ohroženou „jen“ jednu z pěti rostlin. Od roku 2016 jde tak o značný skok, konstatuje na svém webu Přírodopisné muzeum v Londýně.

Přijdeme o druh, který jsme ani nestihli poznat

Odborníci upozorňují, že planeta může ztrácet rostlinné druhy rychleji, než je dokáže věda najít, pojmenovat a dále studovat, což by mohlo mít značné negativní důsledky při hledání potravinářských plodin, které jsou odolné vůči změnám klimatu, a třeba i novým lékům.

Mezi rostlinnými objevy roku 2019 jsou zázračné bobule a keř vylučující superlepidlo

Věda a školy

Deník The Guardian v této souvislosti připomíná, že jen loni bylo objeveno více než 4000 druhů rostlin a hub. Patřilo mezi ně např. šest nových příbuzných česneků v Evropě a Číně, stejně tak desítka typů špenátu v Kalifornii či dva divoce rostoucí příbuzní manioku. Dále sněženka objevená díky Facebooku nebo keř, který vylučuje své vlastní superlepidlo. Je otázkou, jak dlouho nám toto vše vydrží...

Drancování planety: Za půl století zmizely dvě třetiny volně žijících zvířat

Věda a školy

Práce z Kew je vlastně jakýmsi hloubkovým pohledem na to, jak si rostliny a houby vedou po celém světě. Je výsledkem mimořádné mezinárodní spolupráce 210 vědců ze 42 zemí. Ukazuje, jak lidé v současné době rostliny a houby využívají, co dělají špatně, jaké vědomosti jim chybějí a u čeho hrozí nenávratná ztráta.

Řasy jako „mořské Popelky“

Kupříkladu profesorka Juliet Brodieová z londýnského Přírodopisného muzea poskytla vzhled do problematiky - taktéž samozřejmě ohrožených - mořských řas, na které se její výzkum zaměřuje. I řasami, jednoduchými fotosyntetizujícími organismy tradičně řazenými mezi tzv. nižší rostliny, se tím pádem ona rozsáhlá studie také zabývala.

Jsou podle ní takovou „mořskou Popelkou“, a to kvůli jejich nedoceněné, přesto nesmírně užitečné a vpravdě zásadní roli v podvodních ekosystémech - poskytují stanoviště obrovské škále mořských živočichů, rovněž chrání pobřeží před erozí a celkově pomáhají podporovat rozmanitost druhů.

„Přesto jsme, ostatně jako i u mnoha jiných druhů v této nové zprávě, odhalili, jak málo toho o těchto nenahraditelných organismech víme,“ poznamenala Brodieová a dodala, že ale nedostatek ochrany, kterou jim poskytujeme, snižuje naše šance řasám lépe porozumět.

Největší středomořská škeble je blízko vyhynutí, obávají se Chorvaté

Věda a školy

Zpráva zkrátka zdůrazňuje naléhavou potřebu prozkoumat řešení, která by společenstvím rostlin a hub mohla poskytnout větší šanci na přežití - a vůbec jak čelit všemožným otázkám, se kterými se musí vypořádat člověk a samotná planeta. Rostliny a houby jsou jedním ze základních stavebních kamenů života na Zemi, mohou dokonce zachraňovat lidské životy, ale ohrožuje je ztráta biodiverzity, shrnují vědci.

Ti proto tedy nyní bojují s časem, aby objevili, posoudili a potenciálně se pokusili zachránit neznámé druhy, než úplně zmizí, stojí v nové varující zprávě.

Zpráva OSN varuje: Vyhynutí hrozí milionu druhů živočichů a rostlin

Zahraniční

Oněch varování se vynořilo v posledních měsících a letech více, OSN například upozorňovala, že vyhynutí hrozí milionu druhů rostlin i živočichů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám