Hlavní obsah

Vila Emila Kolbena se poprvé otevřela veřejnosti. Zažít zde můžete únikovou vzdělávací hru

Praha

Emil Kolben, přezdívaný český Elon Musk, byl od začátku své kariéry propagátorem střídavého proudu. Zasloužil se také o vytvoření standardizovaných typů dynam a motorů. Položil základy pro vývoj synchronních a asynchronních třífázových motorů, byl původcem řady významných patentů. Nicméně to už mladá generace mnohdy neví, proto vznikla jubilejní výstava se zážitkovou hrou přímo v Kolbenově vile. Vůbec poprvé se dům otevřel veřejnosti.

Kolbenova vilaVideo: Novinky

 
Článek

V roce 160. výročí narození tohoto génia se spolek Kolbenova vila, z. s., snaží o připomenutí této významné osobnosti.

Vzdělávat mladou generaci

„Naším cílem je oživení a zachování odkazu Emila Kolbena. Přejeme si, aby jeho příběh inspiroval především mladou generaci. Přejeme si, aby se z našich dětí stali také jednou šikovní vynálezci, úspěšní podnikatelé a budoucí mecenáši, prospěšní celé společnosti. Naše země potřebuje nové Bati, Lauriny a Klementy, nové Kolbeny,“ shrnuje cíl snažení předseda spolku a vedoucí projektu výstavy Emil Kolben 160 Mirek Jiřík.

Ukradené originály komiksu Muriel a andělé Káji Saudka jsou poprvé vystaveny

Kultura

Ten také Novinkám popsal princip únikové hry, kterou si až do konce listopadu může přijít zahrát do Kolbenovy vily v Hradešínské ulici na Vinohradech každý.

V pěti místnostech, přičemž každá z nich představuje jednu významnou životní etapu Kolbena, provází hráče na stěnách Kolben v podobě komiksu a v každé musí hráči pomocí telefonu splnit nějaký úkol. Hledá se kód, šifra.

„Téma hry je Rozsviťte Prahu. Došlo k blackoutu, ale pan Kolben zanechal tajný návod, plán na dešifrovací zařízení. Když se vám do 45 minut podaří získat kód, Prahu rozsvítíte,“ vysvětluje Jiřík.

Foto: Novinky

Výstava s únikovou hrou je dělaná v podobě komiksu.

Kolbenova vila s interaktivní výstavou bude pro návštěvníky zpřístupněna až do konce listopadu. Pro účast je ale třeba se objednat na konkrétní čas, a to na webových stránkách. Maximální počet pro jednu skupinu účastníků je 10 osob. Cena vstupenky 200 Kč, senioři a studenti 100 Kč.

Život Emila Kolbena

Po vystudování německé vysoké školy technické získal cestovní stipendium, díky kterému se dostal až do Ameriky, kde se setkal s vynálezcem Nikolou Teslou pracujícím pro Thomase A. Edisona a kde se Kolben stal roku 1888 elektroinženýrem konstrukčního oddělení. Pak dostal nabídku pracovat ve Švýcarsku, odkud se v roce 1896 vrátil do Prahy.

V Praze-Vysočanech založil 29. října 1896 komanditní společnost Kolben a spol., která se roku 1898 přeměnila na Elektrotechnickou akciovou společnost (EAS). Do roku 1910 bylo jeho firmou vyrobeno na deset tisíc elektrických strojů. Za své úspěchy byl v roce 1910 vyznamenán císařem Františkem Josefem I. Řádem železné koruny III. třídy. Roku 1906 obdržel na pražské německé vysoké škole technické čestný doktorát a roku 1932 se stal čestným členem Elektrotechnického svazu v Praze.

Vánoční výzdoba nemusí být finančně nákladná. Pražské Žluté lázně jdou příkladem

Vánoce

Po skončení první světové války byl nucen vzdát se funkce vrchního ředitele EAS, nicméně založil celou řadu nových podniků, mj. Pražské továrny na káble, s. r. o., (Prakab) v Praze-Hostivaři fungující dodnes. Roku 1921 došlo ke sloučení EAS s Českomoravskými strojírnami v koncern Českomoravská-Kolben, a. s. Emil Kolben v něm byl ředitelem elektrotechniky.

V roce 1927 pak vznikl nový koncern Českomoravská-Kolben-Daněk se světoznámou zkratkou ČKD, v němž byl Kolben generálním ředitelem; soustředil se především na výrobu turbín.

Foto: Novinky

Hráči musí splnit několik úkolů, aby zachránili Prahu od blackoutu.

Záhy po německé okupaci se musel vzdát svého postavení ve správní radě ČKD. Ačkoli byl svými přáteli přesvědčován, aby odešel do zahraničí, zůstal. Dne 6. června 1943 byl Emil Kolben pod číslem 155 zařazen spolu se svým synem Hanušem, dcerou Lilly a vnukem Jindřichem do transportu a odvezen do terezínského ghetta. Zde zemřel v podmokelských kasárnách o necelý měsíc později, 3. července 1943, ve věku nedožitých 81 let. Jeho žena zemřela již roku 1940. Během holocaustu zahynulo celkem šestadvacet členů rodiny Kolbenů.

Americký sen Emila Kolbena

Historie

Může se vám hodit na Firmy.cz: Únikové hry

Reklama

Výběr článků

Načítám