Hlavní obsah

V osmnácti propadl drogám a dostal se za mříže. Závislosti se však zbavil a teď s ní pomáhá druhým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na základní škole závodil v akrobatickém lyžování, později se mnoho let úspěšně věnoval bojovým uměním. Když mu bylo deset let, jeho rodiče se rozvedli. V osmnácti Jan Fiala ze Šumperka začal vydělávat peníze, přišly první zkušenosti s pervitinem a pak drogám zcela propadl. Po osmi letech závislosti se dostal až do vězení. Tam si však jednoho dne řekl dost a začal jinou životní kapitolu.

Foto: Archív Jana Fialy

Jan Fiala s kolegy z projektu Znovu spolu

Článek

Dnes Jan Fiala pracuje v rodinné stavební firmě, vede kurzy prodeje a pro firmy i jednotlivce dělá externího vyjednavače. Loni pak založil projekt Znovu spolu na pomoc drogově závislým a jejich rodinám.

„Všechno začalo, když jsem na konci druhého ročníku opustil střední vojenskou školu v Moravské Třebové a začal podnikat. Prodával jsem hrnce na předváděcích akcích. Najednou jsem měl peníze a také hodně lidí kolem sebe. Myslel jsem si, že jsem mistr světa. Jezdil jsem také jako fanoušek ostravského Baníku na jeho fotbalové zápasy, rval jsem se. Hledal jsem sám sebe. Z drog jsem měl vždycky strach, ale na jedné oslavě jsem to vyzkoušel, chytil se toho a už to jelo,“ vzpomíná nyní jednatřicetiletý muž.

Drogy postupem času užíval každý den. Přišel o všechny přátele. „Zčistajasna kolem mě byli jiní lidé a já se ocitl v podsvětí. Potuloval jsem se po hernách, měl jsem dluhy, a tak jsem dělal podvody, vytahoval prostě z lidí peníze a skončil jsem za mřížemi,“ vysvětluje.

Soud mu v roce 2017 vyměřil čtyři roky natvrdo. Po třech měsících ve výkonu trestu málem zemřela jeho matka, v 50 letech prodělala zástavu srdce. „Lékaři ji oživili a já jsem si tehdy řekl, že do vězení nepatřím, že udělám všechno pro to, abych byl co nejdříve venku,“ řekl.

Foto: Petr Marek, Novinky

Jan Fiala, zakladatel projektu Znovu spolu

Změnil své chování, začal se vzdělávat, studovat komunikaci, příčiny drogové závislosti, prodej a po 17 měsících ho propustili za výborné chování a spolupráci s probační a mediační službou. „Komunikoval jsem s blízkými, měl jsem každý měsíc návštěvy. Rodina nade mnou naštěstí hůl nikdy nezlomila. To je zásadní pro léčbu závislosti, stejně jako přijetí společností. Bez toho nemáte šanci,“ zdůraznil.

Půl života byl na pervitinu, zachránil ho malý syn

Domácí

Na svobodě okamžitě řešil dluhy a pracoval na své pověsti. Seznámil se s dívkou, která měla dvě malé děti, během tří let vztahu jim byl doslova otcem. Partnerka ale začala brát pervitin a vztah se rozpadl. Přišel tak i o děti, které bral jako své vlastní. Zhruba po měsíci od rozchodu se dozvěděl, že děti bývalé přítelkyni odebrali a jsou v dětském domově.

„Když jsem je navštívil a viděl, jak jsou zmatené a nešťastné, že nevědí, kde jsou a proč tam jsou, rozhodl jsem se, že je tam nenechám,“ uvedl. Po půlroce složitého jednání s úřady a opakovaného testování na drogy je dostal i jako cizí člověk do pěstounské péče. V tu dobu žil s novou přítelkyní, dnes manželkou, s níž se o obě děti stará už téměř tři roky.

Foto: Archív Jana Fialy

Jan Fiala, zakladatel projektu Znovu spolu

S bratrem nyní vedou stavební firmu, kterou spolu založili. Stále se vzdělává v oblasti závislostí, psychologie ovlivňování, vyjednávání a obchodních dovedností. Absolvoval prestižní univerzitu vyjednávání Víta Prokůpka. „Obchodníky nebo majitele firem připravuji na jednání s partnery nebo za ně vyjednávám sám. Lidem pak vyjednávám třeba i lepší sousedské vztahy,“ popsal netradiční práci.

Loni založil projekt Znovu spolu, aby mohl ještě více pomáhat závislým a jejich rodinám. „Lidé z této komunity mě často vyhledávali, abych jim pomohl. A právě to byl impulz k založení zmíněného projektu,“ prozradil.

Projekt zahrnuje semináře určené závislým, jejich blízkým i odborné veřejnosti, dále konzultace, různé formy osvěty a také akutní pomoc v krizových situacích, která je zdarma.

Z bývalé narkomanky úspěšnou tenisovou hráčkou

Styl

Reklama

Související témata:
Jan Fiala (podnikatel)
Projekt Znovu spolu

Výběr článků

Načítám