Hlavní obsah

V budapešťské restauraci vaří podle knižních hitů

Právo, Ivan Vilček

Je libo jídlo podle dobrého vojáka Švejka nebo podle Harryho Pottera? I taková otázka číšníka vás může zaskočit v restauraci KönyvBár (Knižní Bar) v budapešťské ulici Dob. Ve zdejší restauraci totiž vaří podle knih.

Foto: archiv restaurace

Interiér restaurace KönyvBár

Článek

„Původně jsem vaření bral pouze jako koníček. Byl jsem rád, když přátelům moje jídlo chutnalo,“ řekl Právu majitel restaurace Gábor Szalay.

Výuční list kuchaře a cukráře získal až dodatečně. „To už jsem vážně uvažoval o vlastní restauraci. S nápadem vařit podle knih přišla moje partnerka Ildikó Békyová. Přátelé nás varovali, že to nebude fungovat, ale my jsme si tvrdohlavě chtěli splnit svůj sen,“ dodal.

Inspirace z knih

„Našli jsme vyhovující prostory a pustili se do podnikání. Restauraci provozujeme už dva roky a myslím, že máme úspěch,“ tvrdí Szalay. Kromě klasické restaurační nabídky sestavuje KönyvBár speciální menu inspirované známými romány. V začátcích se menu měnilo každý týden.

Foto: archiv restaurace

Interiér restaurace KönyvBár

„Někteří hosté nám však vyčetli, že nestačí držet krok s rychle se měnící nabídkou, a i když neradi, některá knižní menu jsou nuceni vynechávat. Proto jsme se rozhodli, že nabídku budeme měnit každé dva týdny,“ vysvětluje majitel.

Restaurace nabízí menu inspirované i nám méně známými maďarskými romány, ale většinou se drží osvědčených světových titulů.

„Už jsme uvařili například první dva díly Harryho Pottera – a musím řícI, že toto menu mělo velký úspěch. Stejně úspěšné bylo menu podle knihy Malý princ. Na sociálních sítích měla jednoznačně největší úspěch fotografie menu podle románu Americké psycho. Maso bylo totiž v tomto případě podávané na řeznickém sekáčku a talíř byl potřísněný krví,“ usmívá se Szalay.

V případě menu podle románu Gulliverovy cesty byla předkrmem malinká ryba, hlavním chodem obrovská krůta a pět minidezertů na závěr.

„Je skvělé sledovat tváře hostů, kteří čekají, jaká překvapení jim číšník přinese na stůl v dalším chodu,“ usmívá se Szalay.

Maďaři Švejka milují

Zajímalo nás, jaké menu se podávalo podle slavného románu Jaroslava Haška o dobrém vojáku Švejkovi.

Foto: archiv restaurace

Menu podle Švejka

„Jako předkrm jsme podávali klobásu s tlačenkou pod názvem Palivcova studená mísa. Gulášová polévka nesla název Cestou na frontu. Polévku jsme podávali v ešusu s chlebem. Jako hlavní chod jsme nabízeli vepřo knedlo zelo nebo jídlo s názvem Baloun má opět hlad, což bylo vepřové koleno s bramborem. Jako dezert jsme servírovali Ferdinandův štrúdl,“ vysvětluje majitel.

Autorka knižních menu Békyová při jejich tvorbě úzce spolupracuje s šéfkuchařem Józsefem Farkasem.

Interiér restaurace tvoří police se dvěma tisícovkami knih, které si hosté v případě zájmu mohou přečíst v příjemném prostředí přímo u krbu. Návštěva restaurace je tak zážitkem pro gurmány i pro milovníky literatury. Majitelé restaurace vystřídali zatím 44 různých menu inspirovaných romány a hodlají v tom pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám