Hlavní obsah

V 87 letech sjel jednu z nejdelších řek na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rčení, že věk je jenom číslo, potvrdil Dale Sanders z amerického Tennessee. V 87 letech sjel na svém kajaku 3765 kilometrů dlouhý úsek řeky Mississippi a stal se tak nejstarším člověkem, který to kdy dokázal.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Dale Sanders společně se svým kajakem, s nímž sjel řeku Mississippi.

Článek

Řeku Mississippi, která se táhne ze severu na jih Spojených států amerických, sjel Sanders už předloni, Guinnessova kniha rekordů o jeho výkonu ovšem informovala až nyní.

Dobrodružnou cestu započal v den svých narozenin, 14. června 2022, na jezeře Itasca v Minnesotě. Do cíle, tedy do města Luling v Louisianě, pak dorazil poslední srpnový den. Na výzvu prý trénoval tím, že doma stavěl stodolu.

Vodní lyžování miluje. Američanka v 92 letech brázdí vodu s dětmi, vnoučaty i pravnoučaty

Muži

Nebylo to ovšem poprvé, kdy Američan, známý pod přezdívkou Greybeard (Šedý vous), úsek dlouhý 3766 kilometrů přepádloval. Stejný počin se mu podařil už v roce 2015, kdy mu bylo 80. Tehdy však jeho výkon nebyl oficiálně potvrzen.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Odhodlání bylo dle slov Sanderse zcela zásadní.

Nejvíce vzrušující moment z celé výpravy pro něj byl pohled na Mexický záliv poslední den plavby. Nejnebezpečnější pak ten, kdy do něj málem narazila obrovská loď v plné rychlosti.

Během cesty se musel rovněž vypořádat s horkem, bahnem, hmyzem či mělkou vodou. Nic z toho však Sandersovi nezabránilo, aby doplul pro světový rekord. „Odhodlání bylo zásadní,“ svěřil se Guinnessově knize rekordů.

Přemítal o Bohu

Dny na vodě však podle jeho slov plynuly pomalu. „Byla to velká rutina. Ale musel jsem být ostražitý, Mississippi je nemilosrdná, každou chybu trestá,“ řekl s tím, že během dlouhého pádlování často přemýšlel o Bohu, rodině a dokončení své stodoly.

„Být zdravý závisí na tom, zda jsme šťastní, aktivní a zda žijeme kvalitní a duchovní život. Ale i samotné cvičení stojí za to,“ sdělil agilní Američan.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Dale Sanders (uprostřed) a jeho neskrývaná radost.

Podle serveru BBC Science Focus je řeka Mississippi po Nilu, Amazonce a Jang-c’-ťiang čtvrtou nejdelší řekou na světě. Její celková délka 5971 kilometrů je měřena od pramene Brower’s Spring v Montaně. Pakliže se bere v potaz tradiční zdroj řeky, jezero Itasca (odkud vyplouval Sanders), dosahuje její délka pouze 3766 kilometrů.

Čtyřletá Češka sama vystoupala do základního tábora Everestu. Všechny jsem předběhla, řekla

Muži

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám