Hlavní obsah

Vodní lyžování miluje. Američanka v 92 letech brázdí vodu s dětmi, vnoučaty i pravnoučaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dwan Jacobsen Youngová z amerického Utahu se věnuje jízdě na vodních lyžích od roku 1961. Tehdy jí bylo 29 let. Dnes je ve svých dvaadevadesáti nejstarší ženou, která se tomuto sportu aktivně věnuje. „Člověk dokáže mnohem víc, než si myslí,“ říká.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Dvaadevadesátiletá Dwan Jacobsen Youngová v akci

Článek

Vitální Američanka z Fish Havenu začala na vodních lyžích jezdit poté, co si pořídila letní chatu u jezera Bear Lake na hranicích mezi státy Utah a Idaho. Vodní sport tam byl velmi populární, a tak ho vyzkoušela a zcela mu propadla. Od té doby tam na vodě řádí každé léto.

„Než vlezu do vody, mám vždy motýly v břiše,“ svěřila se Guinnessově knize rekordů Youngová, jež začínala na dvou lyžích a postupně přešla k monolyži.

Během svého života už si stihla zalyžovat se svými dětmi, vnoučaty i pravnoučaty. „Manžel si myslí, že jsem blázen,“ směje se novopečená rekordmanka.

O světovém rekordu se dozvěděla na rodinném vánočním večírku. „Dcera nám oznámila, že naše vnučka má pro nás překvapení. Na obrazovce se objevilo video z léta, na němž jsem lyžovala,“ uvedla s tím, že následně od ní za aplausu všech zúčastněných dostala plaketu Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Dwan Jacobsen Youngová je nejstarší ženou na světě, která se věnuje vodnímu lyžování.

„Nemohla jsem tomu uvěřit. Stále nemůžu. Jaké překvapení a jaká pocta. Mám velké štěstí, že se těším dobrému zdraví, které mi umožňuje užívat si života naplno. Nebojte se vyzkoušet nový sport i ve vyšším věku. Člověk dokáže mnohem, víc než si myslí,“ uzavřela.

Osmaosmdesátiletý windsurfař z Polska usiluje o rekord

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám