Hlavní obsah

Úspěšné podnikání nastartovala ztráta končetiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiatřicetiletý Filip Donée věří rodině, osudovému štěstí a síle bylin. A byť nemá levou nohu, hrne se životem mílovými kroky. Přišel o ni před více než deseti lety a byla to právě ztráta končetiny, která ho nakonec přivedla k podnikání, v němž se mu začíná dařit a ve kterém vidí smysl života.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Podrobnou recepturu pro vyrábění nápojů z yerby, která tvoří základ, Filip Donée neprozradí. Je výrobním tajemstvím.

Článek

„No, něco na tom možná bude,“ směje se Filip, který vstoupil na trh s originálními nápoji vyráběnými bez jakékoli chemie, jejichž základem je yerba maté. Tedy z lístků cesmíny paraguayské, což je stálezelený strom, který je rozšířený na území Brazílie, Chile, Uruguaye, Paraguaye, a především Argentiny. Všude tam je nápoj z těchto lístků považovaný nejen za národní, ale i za vysoce povzbudivý a posilující.

Filip jej pro náš trh obohacuje ještě o ginkgo bilobu, sibiřský ženšen, kotvičník a další byliny. Cesta do výrobny v prostějovském pivovaru, kde nápoje vznikají a kde má i plnicí linku, však nebyla vůbec jednoduchá.

Během dne zdolal tři nejvyšší hory tří zemí. S ledničkou na zádech

Muži

„Je fakt, že když jsem přišel v roce 2012 o nohu, vypadalo to se mnou hodně zle. Kluk pár let po maturitě a mrzák. Naštěstí jsem dostal kvalitní protézu a mohl se tak zapojit do běžného života. Ovšem o tom, že vůle je mocná, jsem se přesvědčil až v letech 2016 až 2018. To jsme i s manželkou odjeli do USA, kde jsem zjistil, že i s protézou se dá dělat na stavbách, lézt po lešení i na štaflích. Prostě věci, o kterých jsem si myslel, že jsou pro invalidu nemožné,“ vypráví.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Filip Donée s pytlem jihoamerické yerby, která tvoří základ nápojů.

„Po návratu jsem hodně hledal sám sebe. Nešlo mi začlenit se zpátky do naší společnosti, dokonce jsem skončil i v blázinci. Začal jsem hodně cvičit, což mě přivedlo mezi handicapované kulturisty, nejprve na mistrovství ČR, pak Slovenska, a nakonec v roce 2019 na mistrovství světa v Athénách, kde jsem skončil druhý. A tehdy, při přípravě na mistrovství světa, jsem se dostal k přírodním doplňkům stravy, mezi nimiž byla i yerba maté, která má mimořádný povzbuzující účinek,“ tvrdí.

„Začali jsme nápoj připravovat doma, což není úplně jednoduché, pít i se ženou a zajímat se o něj víc. Zjistili jsme, že v jihoamerických zemích je příprava a pití z kalabasy, což je speciální nádoba, ze které se výluh z yerby pije bombilou, tedy brčkem, doslova rituál. Tehdy mě poprvé napadlo, že by bylo dobré dostat výluh do nějakého praktického obalu. Psal se rok 2020, začal kovid a já už nebyl potřebný ve firmě, pro kterou jsem dělal. Bez peněz, jen s podporou manželky, jsem se začal vážně zabývat myšlenkou, že bych přece mohl nápoj, který mě držel ,na nohou‘ (smích a Filip si poklepává na protézu) zkusit vyrábět a prodávat,“ vzpomíná na začátky svého podnikání.

Zadlužení a velká spolupráce

„A tak se zrodila naše společnost YEAHRBA, produkující nápoje yerba maté,“ popisuje Filip. Nejprve to zkusil s „vařením“ doma, pak si koupil větší hrnec a začal s většími várkami plněnými do skla. Zadlužil se od rodiny a kamarádů na výrobu loga a ochranné známky, kterou po patřičných povolovacích procesech na nápoj dostal.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nápoj Filip Donée obohacuje o ginkgo bilobu, sibiřský ženšen či kotvičník.

Pak přišla možnost velké spolupráce. „Ale když mi poslali požadavky na paletové balení a já tehdy seděl u toho malého hrnce, bledej jak stěna, došlo mi, že jsem v patové situaci. Nebyl jsem na takový úspěch připravený a neuměl ,na koleně‘ vyrobit požadované množství. Pak se to přece jen rozjelo a zase mi pomohlo štěstí v podobě kamarádů z Kyjova, kteří tam už mají výrobu ciderů, a já mohl začít vyrábět u nich. Sklo však byl problém, a tak bylo zase štěstí, že jsme se dostali k pivovaru Axiom na jejich linku do Prostějova. A plechovka je na světě! Zadlužili jsme se, ale firma je v zisku a je o nás vzrůstající zájem. A to by bylo, abychom s manželkou Adélou, se kterou jsme už deset let, nedokázali zabezpečit našeho syna Filipa (1) a dceru Adélku, která k nám brzo přibude,“ uzavírá.

Každý člověk je biohacker. Nejlepší lék na depresi je otužování, říká kouč Mattuš

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám