Hlavní obsah

Těhotnej kuchař: Živí se úpravou receptů z internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho tvář je známá tak málo jako jeho skutečné jméno. Ve svých videoreceptech se příliš neukazuje, raději směřuje kamery do hrnců, přesto má osmačtyřicetiletý influencer Jaroslav Vajgl s přezdívkou Těhotnej kuchař bezmála jeden a půl milionu fanoušků napříč sociálními sítěmi. Líbí se jim nejen jeho rychlé a výstižné kuchařské postupy, ale také vtipné komentáře.

Foto: Jan Handrejch

Jaroslav Vajgl s přezdívkou Těhotnej kuchař na sociálních sítích vytváří videorecepty. Napříč internetem ho sleduje bezmála jeden a půl milionu fanoušků

Článek

Jen za několik málo let se z vás stala hvězda českého internetu. První Křišťálovou lupu jste ve stejnojmenné anketě získal v roce 2022 a koncem loňského roku jste vyhrál dokonce ve třech kategoriích. Mám dojem, že ale nejste vyučený kuchař, je to tak?

Nejsem, jsem původně číšník, ale vařím rád. Když se to tak vezme, vždyť já vlastně ani nic jiného neumím… Jenže jsem byl neskutečně naivní, myslel jsem si, že během měsíce začnu na YouTubu vydělávat. To byla samozřejmě lichá představa.

Co je vlastně potřeba splnit, aby youtuber mohl začít vydělávat?

Musíte mít nejméně tisíc sledujících a čtyři tisíce odsledovaných hodin. Od té doby se ta kritéria myslím trochu rozvolnila, ale tehdy to bylo nastavené takto. Jenže já jsem asi po dvou nebo třech měsících měl přibližně tři sta sledujících, a tak jsem byl pořád hodně daleko od toho, abych mohl svůj obsah začít monetizovat.

Večerka na kolejích: Železničáři nejsou suchaři, máme smysl pro humor

Muži

Tehdy mi mladí (synové) řekli o TikToku, který jsem vůbec neznal. Založil jsem si tam účet a na zkoušku jsem nahrál jedno staré video z domácí zabijačky, které jsem měl uložené v telefonu. Jak řezník plní ručně jitrnice. Po třech dnech jsem si na něj vzpomněl a šel se tam podívat. Mělo pět milionů zhlédnutí! Začal jsem tedy natáčet recepty na TikTok a postupně mi začala růst i sledovanost na ostatních sítích, čistě jen na základě toho TikToku.

Poradíte si se zabijačkou taky sám?

Na to jsou profíci. Já jen pomáhám, když je potřeba něco zamíchat a podobně. I když na jedné zabijačce jsem vařil zabijačkový guláš, zatímco řezník dělal jitrnice, ovary a tlačenky.

Trochu mě překvapuje, že na TikToku, kde je hodně náctiletých, uspěla zrovna jitrnice… Mám pocit, že dnešní teenageři zabijačkové speciality ani nejedí.

To video mělo velký ohlas v Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku, kde se podobné pochoutky doma pořád hodně vyrábějí. Jen z Rumunska mělo dva miliony zhlédnutí.

Foto: Facebook Jaroslava Vajgla

Mezi recepty Těhotného kuchaře fanoušci samozřejmě najdou i klasiku, jako je španělský ptáček

Může mít pro vás například Rumunsko taky nějaký obchodní efekt?

Ne, TikTok mi jen ukázal, kudy mám jít a jak rychle nabrat sledující. Většinu monetizace mám z Instagramu a z Facebooku.

Pro vaše videorecepty je typická stručnost a taky řekněme úsporné komentáře ve stylu, který by se dal asi nazvat „jak vám zobák narost“. To vám napověděl taky TikTok?

To přišlo až časem, ze začátku jsem k videím vybíral hudební podkres, ale pak jsem právě na TikToku uviděl jednu holku, jak komentuje svoje recepty, a zkusil jsem to taky. Od té doby začala moje sledovanost strmě růst. Myslím, že ty moje komentáře jsou v podstatě běžná mluva normálních lidí. Jenom je trochu koncentrovanější. A normálně samozřejmě taky nesypu fóry z rukávu.

Před vařením se podívám na deset videoreceptů, dalších dvacet si přečtu a složím si z toho svůj vlastní

Sbíráte si vtipné průpovídky do zásoby?

Jasně! Zapisuju si je do poznámek v telefonu.

Máte nějaký oblíbený zdroj inspirace?

Hodně těch hlášek je ze seriálu Teorie velkého třesku. Mám ho rád a sleduju ho pořád dokola.

Proč jsou vaše recepty tak stručné a rychlé? Nemáte rád dlouhé vaření?

Nemám rád dlouhé videorecepty! Nejvíc mě vždycky otráví úvodní pasáže, kdy bych měl třeba tři čtyři minuty sledovat, jak kuchař krájí suroviny. Než on to všechno nakrájí, já už mám na svém videu nandáno na talíři.

Máte kvůli tomu rád i jídla, která jsou rychlá na přípravu?

Podle toho si recepty nevybírám. Já dostanu do dvouminutového videa i jídlo, které se vaří třeba tři hodiny. Samozřejmě musíte ukázat všechny důležité fáze, aby lidi netápali a nepřemýšleli, jak mají co udělat. Snažím se jim tedy vždycky předložit všechny jednotlivé kroky, podle kterých uvaří zkrátka každý, i ten, kdo nikdy předtím nevařil.

Kolik videí jste už natočil?

Asi přes čtyři stovky. Některé recepty jsou ale hodně jednoduché a některá videa jsou jen legrace, ale když se podívám do mobilu, mám právě teď uloženo 378 receptů. Něco už jsem přitom smazal nebo jsem si to ze starého telefonu ani nepřetáhl.

Jan Kraček: Říká si Ten s vínem a rozesmává lidi

Muži

Je pravda, že vás k intenzivnímu domácímu vaření přivedly potravinové alergie? Dokážete se najíst v restauraci?

Vyberu si z klasických českých hotovek, o kterých vím, co se do nich dává. Nemůžu chodit do nějakých hogo fogo podniků, kde vám napíšou na jídelní lístek tři základní suroviny, ale v jídle je ještě osmnáct dalších ingrediencí, o kterých nic netušíte. Nechce se mi dohadovat s obsluhou nebo s kuchařem, co všechno tam je, na to nemám nervy.

Asi to většinou považují za tajemství, že?

Nejspíš ano, ale já mám těch alergií hodně a mimo oficiální spektrum, které se musí povinně uvádět. Oficiálně je alergenů myslím jen čtrnáct a určitě mezi nimi není například jablečný džus, který mi vadí a který se přidává třeba do barbecue omáček. Když máme nějaké akce s kamarády s grilováním, většinou to obstarávám já a na všem se dohodneme. A doma je to úplně v pohodě, jednak moje přítelkyně samozřejmě všechny moje alergie zná, jednak věci, kterým se musím vyhýbat, doma ani nemáme.

Jak vznikla vaše přezdívka Těhotnej kuchař? Vždyť vaše postava nic takového nenaznačuje.

Když jsem začínal točit, vážil jsem 105 kilo. Jednou mě přítelkyně nakreslila z profilu při vaření, a tak tu kresbu teď používám jako logo. Teď mám ale o jedenáct kilo míň.

Měla na to zhubnutí vliv nějaká změna ve vaší kuchyni?

Ani ne, jen vynechávám druhé, třetí a čtvrté večeře! Základ je dobře se nadlábnout v šest. Občas se sice stane, že se zaříznou vysočiny v deset večer, ale určitě to není tak často jako předtím.

Kolik receptů natočíte za týden? Předpokládám, že předtáčíte do zásoby.

Vydávám průměrně tři videa týdně, většinou v úterý, ve čtvrtek a v neděli, i když někdy se to může změnit, protože mi do toho něco skočí. Ale natočím jich někdy i šest týdně, když vím, že nebudu mít čas. Průměrně tak čtyři.

Zabere vám to hodně času?

To tedy jo, je kolem toho spousta práce. Nejdřív musím vyhledat recepty a nastavit si ten pracovní postup do scénáře, aby to šlo rychle a dávalo to smysl.

Takže vám nestačí otevřít osvědčenou a oblíbenou kuchařku?

Ne, já si každé jídlo skládám z několika receptů od jiných kuchařů. Když mám vařit například rajskou omáčku, podívám se na deset videoreceptů, dalších dvacet si přečtu a složím si z toho vlastní postup, u kterého očekávám ten nejlepší výsledek.

Jídlo, které se normálně uvaří za hodinu, mně trvá kvůli natáčení i tři hodiny a déle

To zní jako práce na plný úvazek.

Je to tak. Aktuálně mi to zabere tak 250 hodin měsíčně, dřív to bylo i tři sta, ale některé práce už jsem takzvaně delegoval.

Vaříte i doma, pro rodinu, nebo už toho máte kvůli natáčení až nad hlavu?

Taky, jenom když někam jedu, vaří přítelkyně. Ale hlavně peče sladké, to mi zatím moc nejde. Pečení je pro mě náročnější, protože se musí všechno vážit a odměřovat. Já rád sypu všechno od oka, ale těsto potom nechce poslouchat.

Foto: Facebook Jaroslava Vajgla

Rajčatový salát. Než sestaví recept, prozkoumá vždy postupy ostatních kuchařů

Slané buchty vám ale jdou, ne? Zaujal mě váš recept na buchty plněné trhaným vepřovým.

Tak na tohle těsto jsem se radil s cukrářem Pepou Maršálkem. My se vzájemně sledujeme na Instagramu, a tak jsem mu napsal kvůli ingrediencím, které jsem si pro ten recept sestavil. Potřeboval jsem vědět, jestli to vůbec bude fungovat. Pár věcí jsem na jeho radu změnil a dopadlo to skvěle.

Máte nějaké oblíbené kuchaře, které pravidelně sledujete?

Mám hodně rád šéfkuchaře Romana Pauluse, který na Instagramu zveřejňuje edukativní videa o surovinách. Například přijde sezona chřestu, tak točí o chřestu a jak ho připravovat, a takhle prochází celou sezonou. To se mi ohromně líbí. O některých surovinách jsem třeba nikdy dřív ani neslyšel. Mám samozřejmě oblíbené i další kuchaře, české i zahraniční.

Cestovatele, modela a zpěváka Martina Careva živí internet, a dobře

Styl

Když jste zmínil svoje zkušební video pro TikTok z domácí zabijačky, okamžitě se mi vybavil mistr Málek, řezník, který během pandemie vyletěl nahoru jako influencer díky videím, která původně točil jen pro svoje učně.

Toho mám taky rád, dokonce se známe osobně, natočili jsme spolu dvě jeho videa a sem tam si napíšeme. Předběžně jsme už domlouvali další spolupráci, tak uvidíme…

Pečení je pro mě náročnější, protože se musí všechno vážit a odměřovat. Já rád sypu všechno od oka

Takže vás to přece jen táhne k řezničině?

Takhle bych to zrovna neřekl, do toho se osobně pouštět opravdu nechci. I proto, že je kolem toho hodně práce a strašnej bordel - a já točím všechno tady doma v kuchyni. Jeden telefon postavím na linku na stativ a druhý strčím tady do toho hrnečku a zabírám ze dvou stran. (směje se)

Vyhledáváte tedy recepty i podle toho, aby vám po vaření nezůstal v kuchyni velký nepořádek?

Ne, mezi jednotlivými záběry se vždycky snažím trochu uklidit, ale to znamená, že jídlo, které byste normálně uvařila za hodinu, mně trvá kvůli natáčení třeba tři hodiny a déle. I když už asi ve třech videoreceptech jsem na konci ukázal vedle talíře s jídlem i zbytek kuchyně, kde to potom stejně vypadá jako po výbuchu.

Na které sociální síti je to pro vás momentálně obchodně nejzajímavější?

Asi na Instagramu. Paradoxně tam mám nejmíň sledujících, i když už jich je přes 350 tisíc. Největší publikum a největší dosahy mám aktuálně na Facebooku, o kterém se říká, že už je mrtvý, ale to tedy rozhodně není. Tam mám samozřejmě starší publikum, takový ten střední věk, takže spolužáky.

Kdy vám začaly videorecepty natolik vydělávat, že jste se na příjmy už mohl spolehnout?

Asi před rokem a půl jsem zjistil, že se tím můžu plnohodnotně uživit.

Foto: Instagram Jaroslava Vajgla

Když se někdy zapomněl na videu rozloučit svým typickým „Tak čau“, fanoušci mu to hned vyčetli

Uvažoval jste někdy o tom, že byste si otevřel restauraci, kde by se vařilo podle vašich receptů?

O tom jsem opravdu nepřemýšlel, protože bych tam musel být pořád, aby to běželo podle mých představ. A vzhledem k tomu, že aktuálně věnuju 250 hodin měsíčně natáčení, by to ani nešlo.

Není možné kuchyni někomu svěřit?

Není, musíte kontrolovat, ochutnávat, sledovat kvalitu servisu. Nemůžete někomu svěřit svoji restauraci a jen na ni prsknout svoje jméno. To by nedopadlo dobře.

Takže kuchařská profese vás asi ani v budoucnu nevtáhne do klasického provozu?

Určitě ne. Původní profesí jsem číšník, v hospodě už jsem pracoval, dokonce jsme jednu s kamarádem tři roky provozovali a vím naprosto jistě, že už to nikdy dělat nechci.

Natočil jste už čtyři stovky videí. Nedocházejí vám nápady?

Vůbec ne! V telefonu si ukládám odkazy na recepty, které mě zaujaly. Mám jich asi 250, ještě jsem na ně ani nesáhl a předpokládám, že nejméně stovka z nich mi bude stát za to, abych se na ně podíval blíž a na jejich základě si vytvořil a natočil vlastní recept. Určitě u mě tedy bude na co koukat i letos.

Dějepisářka Andrea Nguyen na sítích vtipně boří mýty o učitelkách

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám