Hlavní obsah

Tapas po česku: Pražská restaurace servíruje řízek a bramborový salát na špejli

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na počátku prosince v Praze přibyla další gastronomická zvláštnost. Restaurace Špejle servíruje maličké pokrmy z české i mezinárodní kuchyně, jak už název napovídá, na špejlích. V některých jídlech je jedna, jinde dvě. A na závěr vaší gastroseance platíte podle toho, kolik špejlí jste si ke stolu donesli. Nápadité, ale nikdo se asi nebude zlobit, že v pivu špejle nejsou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na špejli dostanete i naši klasiku - řízek s bramborovým salátem.

Článek

Samoobslužné bistro fungující na férovém přístupu a chování zákazníka? Inu v Jindřišské ulici se přesně o to bistro Špejle pokouší. Jde o neotřelý koncept, kdy si zákazník spořádané pokrmy eviduje v podobě špejlí na svém vlastním stole, a nakonec je mu naúčtována suma právě podle toho, kolik špejlí na stole má. Může něco takového v ČR fungovat? Podle provozního, se kterým jsme mluvili, ano.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Klobásky s chilli papričkou jsou oblíbenou volbou k pivu.

On v sobě má celý koncept i notnou dávku humoru. Vyjma toho, že restaurace sází na to, že Češi jsou národ chlebíčkářů (což je do značné míry stále pravda), tak servírovat na špejli řízek s bramborovým salátem, vepřo-zelo-knedlo či lokše s kachním masem a zelím, to je fištrónovina.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Chlebíčky jsou v nabídce pravidelně - jen výběr se mění.

Ano, příbor si v restauraci sice vzít můžete, ale udělejte to, když všichni kolem vás jedí rukama. Majitelé dobře vědí, proč je umyvadlo jednou z dominant prostoru - ne vždy se vám podaří potravinovou ozdobu špejle spořádat zcela bez úhony.

Snídaňové či obědové špejle

Koncept je takový, že se typy špejlí v průběhu dne mění. Ranní snídaňové se krátce po jedenácté hodině dopolední začnou obměňovat tím, co právě šéfkuchař připravil, a nabídka se tak postupně mění. Dobrý nápad.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Miniburgery patří v nabídce prý k těm nejobíbenějším.

Pravdou ovšem je, že obědový potenciál restaurace je značně nejistý. Snídaně, práce na počítači přes den s příležitostným jedením jednohubek či relax po pracovní době zde půjdou na výbornou, ale zda Češi dokážou ustoupit z klasických obědů, které tvoří obvykle základ příjmů většiny restaurací, to ukáže teprve čas.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na špejli jsou i zákusky - třeba štrůdl.

Pokud ale něco zůstalo ve Špejli poměrně klasické, tak je to pivo. Z jedné pípy by mělo vždy téct vlastní pivo, které si restaurace nechává vařit speciálně pro své potřeby, a druhá pípa je tzv. rotující, v době návštěvy na ní bylo pivo od Matušky.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na sladkém byste vlastně v restauraci mohli klidně i vydržet...

Špejle je zajímavý experiment, který rozhodně stojí za návštěvu. Zda majitelům vyjde, ukáže až čas. Každopádně by Praha však unesla ještě více originálních pokusů, jako je právě tento. V porovnání s mnoha evropskými metropolemi je totiž pražská gastronomická scéna stále ještě tak trochu nuda...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám