Hlavní obsah

Stařík nachodí ze šlechetného důvodu přes 30 kilometrů denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestaosmdesátiletý Angličan Peter Murray denně nachodí přes třicet kilometrů. V průběhu cesty vybírá peníze pro hospic, který pečuje o jeho dvě sestry. Svoji cestu započal už v dubnu a podle svých slov bude pokračovat až do smrti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Murray, jenž je dědečkem 12 vnoučat, vybral pro North London Hospice doposud 967 liber (28 500 korun). Ačkoliv se nejedná o nijak závratnou částku, ve svém snažení senior nepolevuje.

„Chci se odvděčit lidem a této zemi. Budu chodit, dokud neumřu. Doufám, že moje děti a vnoučata uvidí, že se musíte k lidem chovat hezky, i když se oni mnohdy nechovají hezky k vám,” říká Murray.

Vitální muž má v plánu nachodit celkem 1000 mil, tedy asi 1600 kilometrů. Svoji pouť začal už v dubnu a od té doby každý den ujde 20 mil (32 kilometrů). Finanční prostředky věnuje hospicu, který se stará o jeho dvě starší sestry.

„Je inspirací pro nás všechny, je to náš kapitán Tom ze severního Londýna,” uvedl ředitel hospicu Declan Carrol s narážkou na příběh muže, jenž vybral svým pochodem v době pandemie rekordní částku.

Celá Británie slaví 100. narozeniny člověka, kterého počátkem roku skoro nikdo neznal

Koktejl

Murray vyráží na cestu každý den v devět hodin, domů se dostane okolo šesté odpoledne. Obvykle vyrazí do centra, kde se pozdraví s lidmi a udělá několik koleček v parku. Podle vlastních slov je moc rád, když si s někým může popovídat, případně když se s ním někdo kousek projde.

Zkušeností s pochody má Brit víc. Vloni vybíral stejným způsobem peníze pro nemocnici Whipps Cross Hospital, aby tak poděkoval za péči o další ze svých sester.

Sám pochází z 15 dětí a v mládí byl zvyklý chodit každý den kilometry pro vodu do studny. Otec mu zemřel, když bylo Murraymu 12 let, a musel se pořádně otáčet, aby pomohl uživit rodinu.

Tehdy rovněž překonal tuberkulózu, s prací začínal v hotelu, kde umýval nádobí a později v Londýně prodával mapy a z našetřených peněz se mu podařilo rozjet úspěšný obchod s komiksy a novinami. Z absolutní chudoby vybudoval úspěšné podnikání a na stará kolena z vydělaných peněz podporuje zejména charitativní projekty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám