Hlavní obsah

Stoletý hrdina pandemie podlehl covidu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

V úterý odpoledne zastihla Spojené království smutná zpráva. V souvislosti s koronavirem zemřel kapitán Sir Thomas Moore – stoletý veterán, který loni v dubnu v rámci charitativní akce dokázal vybrat přes 32 milionů liber (zhruba 970 milionů korun) pro Národní zdravotní službu. Královna Alžběta jeho rodině vyjádřila upřímnou soustrast.

Foto: Profimedia.cz

Zesnulý hrdina pandemie Thomas Moore

Článek

O úmrtí informovaly jeho dvě dcery. „S velkým smutkem oznamujeme smrt našeho drahého otce, kapitána sira Toma Moora,“ napsaly v prohlášení.

Rodina byla v posledních chvílích jeho života po jeho boku. „Strávili jsme hodiny povídáním si, vzpomínáním na naše dětství a na naši úžasnou matku. Společně jsme sdíleli smích a slzy,“ popsaly.

„Poslední rok života našeho otce byl naprosto neuvěřitelný. Byl svěží a zažil věci, o kterých se mu dřív jen zdálo,” vzpomněly dcery.

Stoletý britský hrdina pandemie leží v nemocnici s covidem

Koktejl

Upřímnou soustrast rodině už vyjádřila i hlava státu královna Alžběta. „Její Veličenstvo bylo velmi potěšeno ze setkání s kapitánem sirem Tomem a jeho rodinou ve Winsdoru minulý rok,“ uvedla královská rodina na svém twitterovém účtu.

Kapitán Moore byl do nemocnice převezen v pondělí. V posledních týdnech prodělal zápal plic a potíže s dýcháním neustupovaly. Minulý týden byl pozitivně testován na koronavirus.

„Tohle je opravdu smutná zpráva. Kapitán Tom Moore dal v době národní krize na první místo životy druhých a pro miliony lidí se tak stal majákem naděje. Británie ztratila hrdinu,” napsal labouristický předseda Keir Starmer.

Zanedlouho se přidal i předseda vlády Boris Johnson, který zesnulého veterána označil za „inspiraci národa”.

S kapitánem Tomem se rozloučili i další. „Chytil jste národ za srdce a dal jste nám naději v době, kdy jsme to potřebovali nejvíce. Vaše služba vaší vlasti a bližným je nezměřitelná. Děkujeme,” napsala organizace věnující se připomínce válečných veteránů.

Jeho udatnost ocenila i královna

Před svými stými narozeninami, které měl 30. dubna, si dal za cíl udělat za podpory chodítka 100 koleček na své zahradě. A protože chtěl přispět na dobrou věc, rozhodl se pokusit vybrat 1000 liber (zhruba 30 tisíc korun) na podporu NHS (britské zdravotnické služby).

Vitální stařík, veterán druhé světové války, se stal živoucím symbolem solidarity, kterou tehdy se zdravotníky ukázala britská veřejnost. Když kampaň končila, podařilo se Mooreovi vybrat více než 32 milionů liber, v přepočtu téměř miliardu korun. K narozeninám pak tento muž dostal stovky tisíc narozeninových přání včetně osobního dopisu od královny.

„Upřímně věřím tomu, že jako národ musíme stát vždy jeden vedle druhého. Spojení a nerozdělení třídou, rasou či náboženstvím. Jediným způsobem, jak porazíme tohoto neviditelného nepřítele, je, že si stoupneme bok po boku a nikdy nepůjdeme osamoceně,“ uvedl Moore pro britský deník Express.

Kapitán Tom se dočkal čestného povýšení do hodnosti plukovníka a v červenci loňského roku ho královna dokonce povýšila do rytířského stavu. Sir Thomas Moore se stal nejstarším člověkem na obálce známého pánského měsíčníku GQ (Gentleman‘s Quaterly).

Reklama

Výběr článků

Načítám