Hlavní obsah

Specialita automobilky Volkswagen? Currywursty

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce automobilů Volkswagen je historicky známý díky několika výjimečným vozidlům a v poslední době také kvůli skandálu s emisemi. Je tu ale ještě jedna věc, kterou je automobilka v určitých kruzích proslulá, ale veřejnost o tom příliš neví. Paradoxně tato specialita ale nemá co do činění s výrobou automobilů.

Foto: Profimedia.cz

Jídlo, které ke kantýně Volkswagenu již neodmyslitelně patří - currywurst.

Článek

Currywurst je v Německu ikona. Není to žádná vysoká gastronomie, přesto jde však jednoznačně o jedno z nejprodávanějších jídel v zemi. Vepřové buřtíky namočené v kořeněném kečupu a bohatě posypané kari - dříve jídlo oblíbené mezi pracující třídou, dnes gastrospecialita, za kterou jezdí i turisté. Ať už si ji dají na nádraží, v nějakém zamaštěném stánku či v nějakém hipsterském bistru, obvykle tato nezdravá specialita zasytí.

Málokdo však ví, že jedny z těch nejlepších kari klobásek, které se v Německu servírují, si mohou dopřávat zaměstnanci hlavního sídla Volkswagenu ve Wolfsburgu. V rozlehlých kuchyních zde šéfřezník Francesco Lo Presti krájí kusy kvalitního vepřového, které posléze rozemele a naplní jimi střívka. Buřty posléze vyudí a ogriluje.

Francesco Lo Presti v této kuchyni pracuje již více než 15 let a připravuje zde unikátní currywursty, které připravuje podle speciálního receptu, který se datuje do roku 1973. Pod Franceskovým dohledem připravuje asi 30 členů personálu každý den něco okolo 30 000 currywurstů, které jsou mimo jiné i nejoblíbenějším pokrmem na nedalekém stadiónu Vfl Wolfsburg.

Foto: Profimedia.cz

Ač se to zdá jako obrovské číslo, denně připraví v centrále Volkswagenu 30 000 Currywurstů.

Není to však jen Německo, ke kterému se tento pokrm vztahuje. V rámci společnosti Volkswagen jde už o takovou legendu, že se servíruje v továrnách v USA, Indii či Číně, kde se produkuje pod speciální licencí a rozhodně je tam nekonzumují jen ti z německých řad, kteří dohlíží na chod továrny.

Servírují se tam totiž třeba jako takový dáreček pro slibné klienty anebo bývají hitem na nejrůznějších marketingových akcích.

Vyvolaly by i stávku

Lo Presti tvrdí, že je pro něj currywurst srdeční záležitost podobně, jako je pro inženýry a mechaniky nejnovější model automobilu. „Základem je dobře zvolené maso a tajná směs koření, to je to hlavní. Pak už jen přidáte správný kečup a je to nepřekonatelné. Kdyby někteří zaměstnanci neměli tuto specialitku v devět hodin připravenou, stávka by začala okamžitě,” tvrdí šéfřezník.

Za pravdu mu dává i to, že je tato slaná laskomina je v automobilce dokonce i vedená jako oficiální komponent, který má produktový kód 199 398 500 A.

Reklama

Výběr článků

Načítám