Hlavní obsah

Soutěž o nejlepší pivo nedokázala porazit ani epidemie

Brno

Sice se musely přesunovat termíny, situace si vyžádala i řadu dalších nenadálých opatření, ale nakonec se to podařilo. Ani koronavirus totiž nedokázal zrušit už 29. ročník prestižní soutěže o nejlepší balené pivo Pivex 2021 a sedmý ročník klání Zlatý soudek a Zlatý mini soudek, ve kterých soutěžila piva čepovaná. Do degustační soutěže balených piv se letos přihlásilo 30 značek piv, do soutěže sudových piv dalších 33 značek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Mezi znalci a hodnotiteli piva přibývá žen. V odborné porotě posuzovala například i Michaela Néméthová z Výzkumného ústavu pivovarnického a sladovnického.

Článek

Ticho jako při maturitách, které jen tu a tam narušoval občasný cinkot pivních sklenic, panovalo v úterý dopoledne v Orea Congress hotelu v Brně, kde degustátoři hodnotili piva pro Zlatý soudek.

Šlo nejen o sládky ze zastoupených soutěžících pivovarů, ale také odborníky z jiných potravinářských institucí, kteří se zaměřovali v anonymním hodnocení především na chuť, plnost, vůni, říz, hořkost i jiné vlastnosti piva nebo další příznaky podle chuťových, čichových i vizuálních zjištění. Při předchozím dvoukolovém hodnocení balených piv prošly všechny vzorky odbornými laboratorními rozbory Výzkumného ústavu pivovarnického a sladovnického.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Martin Knytl, sládek z pivovaru Svijany, se soustředí na hodnocení vzorků sudových piv.

Konečný výsledek je určen součtem hodnot z obou kol a laboratorními rozbory potvrzujícími deklarované hodnoty přihlašovaných piv. Veřejně jsou zejména z marketingových důvodů vyhlašována pouze piva umístěná na prvních třech pořadích.

Výsledky v jednotlivých kategoriích
Titul Champion Zlatý pohár Pivex 2021
Zubr Gradus, pivovar Zubr a.s.
Světlé ležáky
1. Zubr Gradus
2. Excelent 11 - pivovar Plzeňský Prazdroj
3. Gambrinus Patron 12 - pivovar Plzeňský Prazdroj
Zlatý soudek světlé ležáky (průmyslové pivovary)
1. Gambrinus nepasterizovaná 11
2. Litovel Premium - Pivovar Litovel a.s.
3. Mistrův ležák - Plzeňský Prazdroj a.s, Pivovar Velké Popovice
Světlá výčepní piva
1. Plzeňský Prazdroj
2. Bernard pivo světlé výčepní 10 - Rodinný pivovar Bernard a.s.
3. Desítka 10% - Pivovar Svijany a.s.
Minisoudek - minipivovary
1. Merklínský krokodýl - Pivovar Petr Petružálek, Merklín u Přeštic
2. Brněnská 12 - Parní pivovar Petr Hauskrecht
3. Dalešice Hořká 12 - Akciový pivovar Dalešice

Vítězové jednotlivých kategorií získávají ocenění, kterým se pak obvykle pyšní na etiketách Zlatý pohár Pivex Pivo roku 2021 a absolutní vítěz může používat titul Champion Zlatý pohár Pivex 2021. Do sedmého ročníku soutěže o čepovaná piva, kde se hodnotí piva průmyslových, tedy velkých pivovarů, tak do soutěže Zlatý mini soudek i přehlídky minipivovarů se přihlásilo 33 značek, z nichž osm bylo z malých pivovarů.

V Brně vyhlašovali nejlepší piva, za vítězem mužský rukopis nehledejte

Muži

„Počet zájemců nás vzhledem k situaci, kterou jsme všichni prošli, velmi mile překvapil. Pivo se prostě porazit nedá,“ řekl Právu s úsměvem za pořádající společnost SNIP & Co. Richard Morávek. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v úterý v podvečer na 29. setkání pivovarníků a sladovníků v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám