Hlavní obsah

V Brně vyhlašovali nejlepší piva, za vítězem mužský rukopis nehledejte

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V Brně byly vyhlášeny výsledky už 28. ročníku prestižní pivovarské soutěže Pivex. Za nejlepší pivo, absolutního vítěze soutěže, který má právo nosit chráněnou značku Champion – Zlatý pohár Pivex 2020, označili odborní hodnotitelé Zubr Gradus. Ten zvítězil i v kategorii Světlé ležáky. Za rukopisem chutí vítězného moku stojí vrchní sládková v přerovském pivovaru Nataša Rousková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

K nejlepšímu pivu gratulovala na brněnské radnici také primátorka Markéta Vaňková (vlevo).

Článek

„Vyznávám tradiční poctivá česká piva. V tomto případě mi šlo o to, abych uvařila pivo, které se hned tak nepřepije, což se u silnějších piv může stát. Při tvorbě gradusu jsem mimo klasických sladů volila i slad karapilis, několik odrůd chmele včetně Žateckého poloraného červeňáku a vodu z jezer u Tovačova. Pivo vyrábíme v otevřených kvasných kádích a následným dlouhým zráním při nízké teplotě v ležáckém sklepě,“ uvedla ke dvanáctce žena, která je sládkovou už 30 let. K vaření piva se dostala poté, co na katedře biochemie dala vůni chmele přednost před vůněmi jinými.

Letos se do soutěže přihlásilo 53 značek výrobců balených piv. Odborníci je hodnotili anonymně jako každý rok ve dvou kolech. Tentokrát se však druhé kolo hodnocení kvůli koronavirovým opatřením uskutečnilo až 28. května.

„Nejvyšší cena Champion je udělována pivu, které ze všech zúčastněných a hodnocených získalo v součtech a stanovených kritériích absolutně nejvyšší hodnocení,“ vysvětlil princip soutěže za pořadatele Jiří Morávek.

Hospoda přijede k dychtivým pivařům až na zahradu

Muži

V ostatních kategoriích letos zabodovaly i další značky: Litovel Classic (světlá výčepní), Bernard Černý ležák 12 (tmavá piva), Birell (nealkoholická), Birell Pomelo Grep (míchaná nealko a nízkoalkoholická).

Pro certifikát jezdí z ciziny

Anonymní hodnocení piv provádějí odborníci z řad pivovarníků či z Výzkumného ústavu pivovarnického a sladařského, kteří rovněž všem zúčastněným vyhotovují odborný posudek na kvalitu a složení nápoje. Certifikát z laboratorního hodnocení je často i důvodem, proč se do soutěže přihlašují i zahraniční pivovary, pro které mají však pořadatelé zvláštní kategorii.

Překonání koronaviru oslavila 103letá babička s pivem v ruce

Koronavirus

„Nelze seriózně hodnotit naše a cizí piva. Chutě, vlastnosti i hodnoty jsou jiné. Ovšem jak jsme přímo od účastníků jednoho z největších jihoamerických pivovarů Antarktika před několika lety zjistili, šlo jim především o to, aby získali jako všichni zúčastnění odborné zhodnocení, které od českých pivovarníků považují za prestižní a rádi se s ním chlubí,“ vysvětlil Morávek.

Letošní pandemie ovlivnila i další, již sedm let pořádanou soutěž o čepovaná piva Zlatý soudek. „K vyhlášení dojde místo na jaře, jak tomu bývá každý rok, až na podzim, na posunutém potravinářském veletrhu Salima,“ vysvětlil pořadatel s tím, že v sudových bude rovněž soutěžit zhruba 50 značek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám