Hlavní obsah

Restaurace vaří jen recepty ze zemí, které jsou v konfliktu s USA

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem nabídky restaurace s příznačným názvem Conflict Kitchen v americkém Pittsburghu se znovu strhl tento týden pořádný poprask. Příčinou se stal - stejně jako předloni - konflikt vzdálený 9600 kilometrů.

Foto: archiv restaurace

Restaurace Conflict Kitchen v Pittsburghu

Článek

„Bez ohledu na potíže v roce 2014 jsme se rozhodli znovu představit pochoutky ze Západního břehu Jordánu, palestinského území okupovaného Izraelem,“ vysvětluje pro list The Boston Globe Robert Sayre, šéfkuchař v podniku zaměřeném výlučně na stravu ze zemí, které se nacházejí v konfliktu s americkou vládou - a je jedno, zda ve vojenském, či diplomatickém. Tedy států, které po 11. září 2001 americký prezident George W. Bush označil za „darebácké“.

S nápadem přišli v roce 2010 Jonathan Rubin, vysokoškolský učitel dějin umění, a jeho někdejší žákyně Dawn Waleská. „Samozřejmě, že si nemyslíme, že ovlivníme nějaký konflikt, to je směšné,“ říká Waleská.

„Chceme jen získat pochopení pro lidi z těchto zemí a jejich kulturu. Snažíme se oslabit ignoranci našich krajanů,“ dodává.

Zájemci se u nich mohli seznámit s laskominami třeba z Afghánistánu, Severní Koreje, Kuby, Íránu, Somálska, Libye, Sýrie, ale také Číny a Ruska.

Trable s Kimem

Letos opakované palestinské týdny předloni přinesly dramatické chvíle. Židovské skupiny obvinily majitele, že výběrem Palestiny zaujali majitelé jednostranný postoj. B´nai B´rith, jedna z nejvlivnějších židovských organizací hovořila o „rozdmýchávání protiizraelských nálad“, došlo i na výhrůžky smrtí.

Letos se akce, při níž si zákazníci pochutnávali na falafelu, drůbeži s kuskusem a baklavě, obešla bez takového rozruchu - izraelské velvyslanectví ve Washingtonu vzneslo oficiální protest.

Pokud to jen trochu jde, Waleská, Rubin a Sayre se snaží vydat do států, které pak představují, aby si přivezli nejen recepty, ale i představu, jak tam lidé žijí. Potíže vyvstaly s kuchyní Severní Koreje - průzkumná mise pochopitelně nepřicházela do úvahy. Nakonec se jim nějak podařilo dostat se k oficiální kuchařce vydané režimem Kim Čong-una. Avšak ouha: recepty a hlavně fotografie neodpovídaly realitě vzhledem k potravinové krizi v KLDR.

Bush ani Obama nezklamali

Pro příště chce Waleská zaostřit na Afriku. „Mnoho Američanů vůbec netuší, že Afrika se skládá z mnoha zemí,“ říká. „Myslí si, že je to jeden stát s naprosto stejnou kulturou na všech místech“.

Je to jednoduché: čím méně jsou USA ve světě oblíbené, tím širší paletu možností má Sayre na výběr.

„George W. Bush nám nabídl hodně šancí. A Barack Obama navzdory velkým předsevzetím nás o obživu nepřipravil,“ uzavírá kuchař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám