Hlavní obsah

Příběh veterináře, který zachránil nejstarší želvu na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětašedesátiletý veterinář vyměnil pohodlný život v Británii za pracovní dobrodružství na ostrově Svaté Heleny. Zásadním pro něj bylo setkání se 191letým želvím samcem Jonathanem, který je nejstarším žijícím suchozemským tvorem. Zachránil mu život a od té doby o něj pravidelně pečuje. Po letech se Brit nyní chystá do důchodu, nemůže ale za sebe najít adekvátní náhradu.

Foto: Profimedia.cz

Joe Hollins a 191letý želví samec Jonathan

Článek

Joe Hollins vystudoval veterinární vědu na univerzitě v Cambridge. Poté nastoupil do veterinární ordinace ve Wellingborough v hrabství Northamptonshire. Hned o tři roky později odjel do Afriky a rok působil jako veterinář v Kapském Městě v Jihoafrické republice a poté v Harare v Zimbabwe.

Cestování ho podle jeho slov odjakživa naplňovalo. Přesto se poté vrátil zpátky do Velké Británie a následujících 16 let se pohyboval mezi pracovišti v Hampshiru, Somersetu, Londýně, Cornwallu a Dorsetu. O jeho příběhu informoval deník The Telegraph.

Velký zlom přišel v roce 2004, kdy jeho kamarádka z univerzity, která pracovala jako veterinářka na Falklandských ostrovech, odjela na dovolenou a navrhla Hollinsovi, aby ji zastoupil. Na ostrovech se mu líbilo a od té doby toužil pracovat na podobně dobrodružném místě. Když poté získal práci na Svaté Heleně, neváhal a stal se tamním prvním stálým veterinářem.

Foto: Profimedia.cz

Jonathan (vlevo) na snímku někdy mezi lety 1882 a 1886 na Svaté Heleně.

Když pracovní nabídku přijímal, netušil ještě, že dostane do péče speciálního pacienta, rekordně starou želvu obrovskou. Jejich první setkání ale nebylo veselé, protože želví samec Jonathan byl ve velmi špatném zdravotním stavu. Byl velmi slabý a hubený. Podle slov Hollinse želva umírala. Zkušenému veterináři se ale podařilo dostat zvíře zpátky do dobré kondice. Právě díky jeho péči oslavil Jonathan letos 191 let.

Nejstarší želva na světě oslavila 190. narozeniny

Koktejl

Díky tomu se mu nyní i zdravotně daří, přestože je téměř slepý a ztratil čich. Díky svému věku je považovaný za symbol ostrova, známý je i po celém světě.

„Jonathan je pro nás symbolem stálosti a přežití. Viděl, jak přicházejí a odcházejí války a pohromy, jak rostou a padají říše, i když o nich sám nic neví,“ říká Hollins.

Když se narodil král Karel, bylo Jonathanovi 116 let. Když se Alžběta II. stala královnou, bylo mu 120 let. Přežil také 40 amerických prezidentů. Na světě byl i před dokončením pařížské Eiffelovy věže. Zajímavostí je, že obvykle se druh želvy obrovské dožívá 150 let.

Veterinář nemá nástupce

Přesto, že práce i péče o Jonathana pětašedesátiletého Hollinse baví, rád by se už odebral do důchodu. Správně měl do něj nastoupit již před dvěma lety. Nemůže však za sebe najít vhodnou náhradu. Tato práce vyžaduje vše schopného pracovníka s duchem dobrodruha. Hollins nechápe, že je o práci tak málo zájemců.

Až konečně odejde do důchodu, plánuje svůj čas věnovat renovaci svého georgiánského domu na Svaté Heleně a své georgiánské chaty v Hampshire. „Nesnáším britskou zimu, ale miluji britské léto. Myslím, že budu taková vlaštovka,“ zakončuje.

Jonathan žije na sopečném ostrově o rozloze 121 kilometrů čtverečních s téměř 4500 obyvateli od roku 1882. O 60 let dříve zde zemřel Napoleon, kterého tu Britové v roce 1815 internovali.

Želva byla původně darem pro sira Williama Greye-Wilsona, který byl poté v letech 1890 až 1897 guvernérem ostrova. Od té doby žije Jonathan v zahradě rezidence, kde se mezitím vystřídalo více než 30 guvernérů.

Nikdo nezná přesné datum Jonathanova narození, ale historický dopis a fotografie dokazují, že je mu nejméně 190 let, uvedla vloni DPA. Z dopisu z roku příjezdu vyplývá, že Jonathan dorazil jako „dospělé zvíře“. Fotografie pořízená na ostrově v letech 1882 až 1886 také ukazuje, že Jonathan byl podle průměru krunýře již zcela dospělý. Podle odborníků to odpovídá minimálně 50 letům želvího věku.

Želva vyplavená ve Skotsku se neměla dožít druhého dne, teď je zpátky ve volné přírodě

Koktejl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám