Hlavní obsah

Polévku z michelinské restaurace ohřejete v mikrovlnce. Šéfkuchař se ale čertí

ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová pandemie znamenala pro nespočet restaurací na světě přerušení provozu ze dne na den. Výjimkou nejsou ani ty nejluxusnější na světě. Pařížská restaurace Guy Savoy, která byla serverem La Liste označena za nejlepší na světě, tak nabízí zákazníkům možnost si některá jídla vychutnat v pohodlí domova. Šéfkuchař z toho ale nadšený není.

Foto: Profimedia.cz

Guy Savoy

Článek

Artyčoková polévka s lanýži je jednou z delikates, kterou restaurace Guy Savoy nabízí k ohřevu v mikrovlnce. Stejnojmenný šéfkuchař je ale k pokrmu ve sklenici poněkud skeptický. „Není to ono, nejsem dodavatel jídla,” povzdychne si šéfkuchař Gilles Chesneau, i když tento způsob umožňuje jeho spolupracovníkům, aby byli alespoň částečně zaměstnaní.

„Je smutné vidět restauraci v době oběda prázdnou. Snažíme se však podnikat různé činnosti, abychom se svým zákazníkům zase přiblížili,” říká Chesneau. Sekce pečiva a cukrářství je v provozu několik dní v týdnu a vyrábějí se tu briošky s houbami a lanýži, které se v artyčokové polévce máčejí.

Pracuji 51 let a poprvé se mi stalo, že se objevila překážka, kterou nemohu překonat energií a intenzivní prací.
Guy Savoy

Kuchaři s rukavicemi a rouškami plní krabičky, zatímco cukrář míchá suroviny na čokoládovou pěnu a mléčnou rýži. „Jsou to staré recepty, které lidem přinášejí uspokojení, jež nyní tolik potřebují,” zdůrazňuje majitel stejnojmenné restaurace Guy Savoy.

Menu je velmi omezené a suroviny jsou voleny tak, aby se při ohřívání nepoškodily. Šéfkuchař rovněž radí lidem, aby nechávali jídlo chvíli „dojít”, protože pak má mnohem lepší chuť. Stejně je tomu u moučníků.

Zavřeno ze dne na den

Stejně jako mnozí další šéfkuchaři má Guy Savoy velmi špatné vzpomínky na způsob, jakým vláda jednu sobotu večer náhle nařídila zavření restaurací. „Musel jsem to oznámit hostům, měl jsem hrdlo stažené,” říká.

„Pracuji 51 let a poprvé se mi stalo, že se objevila překážka, kterou nemohu překonat energií a intenzivní prací. Byla to bezmoc,” svěřuje se.

Jednu z nejlepších restaurací na světě proměnil koronavirus k nepoznání

Muži

Pozitivní stránkou situace, kterou srovnává se zemětřesením nebo válkou, bylo to, že restaurace zůstala netknutá a zaměstnanci stále umějí své. „Můžeme rychle zase začít,” uvádí.

„Zavřeli nás během čtyř hodin, nemohu říci, že bych dokázal tak rychle otevřít, ale za 36 až 48 hodin může restaurace zase fungovat,” ujišťuje.

Bez turistů budou restaurace krachovat

Přemýšlí rovněž o návratu zahraničních turistů, kteří tvoří 40 procent klientely jeho restaurace, a o obavách Francouzů jít po otevření do restaurace. „Paříž potřebuje celý svět, aby mohla žít. Když zítra nebudeme mít turisty, zkrachuje polovina restaurací,” soudí Guy Savoy, jehož podnik si zvláště oblíbili Jihokorejci a Američané.

Pokud jde o Francouze, má v úmyslu posílat týmy svých pracovníků, aby jim vařily u nich doma. O tomto projektu uvažují již několik dní četní šéfkuchaři ocenění michelinským průvodcem po celé Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám