Hlavní obsah

Po bombovém útoku v Bostonu trpěl, během pandemie ale nezahálí

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sedmi lety, přesně 15. dubna 2013, byl spáchán bombový útok na účastníky maratonu v americkém Bostonu. Zahynuli při něm tři lidé a necelé tři stovky dalších byly zraněny. Jedním z běžců na startu byl tehdy také Bobby O’Donnell, který přežil, dokázal se vyrovnat s psychickými následky a dnes sám pomáhá při pandemii koronaviru.

Mladík přežil útok na bostonském maratonu, teď odváží pacienty s koronavirem do nemocniceVideo: Novinky/AP

 
Článek

O’Donnell v roce 2013 utrpěl zranění především psychického charakteru. Po závodě, který narušil bombový útok u cíle, u něj přetrvávaly deprese, úzkosti a posttraumatický šok.

O tom, co během několika let po závodě uvnitř sebe prožíval, napsal knihu a dokázal se s psychickými problémy vyrovnat. „Nejdřív jsem se styděl a přišlo mi, že jsem nezažil ani dost stresu na to, abych mohl mít nějaké dlouhodobější problémy,“ říká Američan.

Nemá ještě ani řidičák, tak doručuje do nemocnic letadlem

Muži

„Snažím se teď lidem říkat, že fakt, že někdo prožije něco horšího než oni samotní, neznamená, že sami netrpí dost,“ vysvětluje O’Donnell, jenž se nakonec dostal až do fáze, kdy před šesti lety nastoupil na částečný úvazek k záchranářům a při současné pandemii je členem týmu, který do nemocnice přepravuje nemocné lidi ve státě New Hampshire.

Po požárním schodišti až na vrchol Everestu a zase zpátky

Muži

Věří navíc, že právě zkušenosti, které nabral v době, kdy se vyrovnával s následky bombového útoku, mohou nyní pomoci ostatním lidem. „Kromě fyzického zdraví je v současné době důležitá i psychika. Všichni jsme uvězněni ve svých domech, což někdo může hůře snášet. Přijde mi, že by bylo potřeba toto téma mnohem více otevřít a soustředit se na něj,“ dodává běžec.

Reklama

Výběr článků

Načítám