Hlavní obsah

Osobní kuchaři vykouzlí luxusní pochoutky přímo v zákazníkově kuchyni

Novinky, vpl

Chcete si pochutnat na originálním jídle v pohodlí vašeho domova a nehnout u jeho přípravy ani prstem? V Německu si v takovém případě můžete najmout osobního kuchaře, který připraví jídlo přímo v zákazníkově kuchyni.

Foto: DPA

Ústřice připravené Annette Glücklichovou čekají na začátek narozeninové oslavy.

Článek

Špičkové pokrmy, uvařené jenom pro vás, v pohodlí vlastního domova? Annette Glücklichová potvrzuje, že zájem o její podnikání roste. „Zájemci nám volají každý den,“ říká sedmatřicetiletá osobní kuchařka z města Worms na jihozápadě Německa.

Vaří rozmanitá jídla přímo před zákazníky, pochopitelně v jejich kuchyni. Jako hlavní chod může servírovat kupříkladu jelení hřbet vařený při stále teplotě ve vodní lázni na portském víně a podávaný s karamelizovaným červeným zelím a lanýžovými bramborami zapečenými se strouhankou a sýrem.

Právě skutečnost, že bez potíží zvládne i luxusní pokrm, vysvětluje, proč bývají osobní kuchaři tak často žádáni na posezení v rodinném kruhu nebo s přáteli jako dárek pro oslavence.

Zákazník se kuchaři dívá doslova na prsty

Osobní kuchař funguje poměrně jednoduše. Za určitou sumu dorazí k vám domů a následně z ingrediencí, které si sám donese, uvaří a podá jídlo. V některých případech po sobě také uklidí kuchyň. Cena závisí na použitých potravinách a na počtu lidí. „Nejde o žádnou láci,“ potvrzuje Glücklichová.

„Pro dva dospělé vyjde služba soukromého kuchaře na 290 eur (přes sedm tisíc korun). V takovém případě však bývá menu šité na míru podle přání zákazníka. Žádný horní finanční limit není.“ Právě vysoká cena je důvodem, proč není po soukromých kuchařích v Německu ještě větší poptávka.

Foto: DPA

Osobní kuchařka Annette Glücklichová se vyřádí na dezertech pro svatební hostinu.

Osobní kuchař Eberhard Braun srovnává návštěvu zákazníkovy domácnosti s kurzy vaření, které rovněž vede. Hostitelé totiž nechtějí jen dobře pojíst, ale současně se dozvědět, jak vařit lépe a jak ukuchtit něco zvláštního.

„Libí se mi, že na rozdíl od restaurací není má práce anonymní: zákazníci nejenže vědí, kdo připravuje menu, ale kuchaři mohou vidět doslova na prsty.“ Braun připomíná, že nejčastěji odpovídá na otázku, jak připravit maso, aby hezky vypadalo a zůstalo křehké. „Vždycky říkám, že je to jednoduché. Stačí správně nakupovat a vařit při vhodné teplotě.“

Konkurence nebude na škodu

Německé sdružení kuchařů (VKD) tuto službu vítá, i když se mu zatím nevěnuje příliš mnoho profesionálů. „Každý privátní kuchař si může cenu vyjednat sám, a pokud má dost objednávek, nemusí pracovat každý den,“ říká místopředseda VKD Daniel Schade.

Současně radí zákazníkům, aby si přesně zjistili, za co platí. „Měli by vědět, na kolik přišly suroviny a kolik bude stát vlastní práce.“

Ani Německé sdružení hotelů a restaurací (Dehoga) nemá problémy s konkurencí soukromých kuchařů, pokud je férová. „Za nepřijatelné považujeme skutečnost, že naše činnost neustále čelí novým a novým předpisům, nařízením a únavnému papírování, zatímco jinde úřady ledacos tolerují,“ upozorňuje tisková mluvčí Dehogy Stefanie Heckelová.

„Zatím nemáme po ruce žádné údaje o tom, zda a pokud ano, v jakém rozsahu přicházíme díky nabídce privátních kuchařů o zákazníky.“ Jestli se rozhodnou pojíst v restauraci, nebo si najmout domů vlastního kuchaře, záleží podle ní jen na spotřebitelích.

Reklama

Výběr článků

Načítám