Hlavní obsah

Nizozemské městečko se chlubí sýrovými trhy s téměř 700letou tradicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V městečku Alkmaar, nacházejícím se na západě Nizozemska v provincii Severní Holandsko, se konal tradiční sýrový trh, jehož historie sahá až do 14. století. Sýraři zde představili svůj nejlepší výběr sýrů a veřejnosti ukázali tradiční oděvy i to, jak prodej sýrů probíhá.

Nizozemské město hostí slavný sýrový trhVideo: Reuters

 
Článek

První letošní trh se sýry se konal na konci března na místním náměstí Waagplein, které se nachází v centru města. Byla tak odstartována sezona každotýdenních sýrových trhů, které se konají každý pátek až do posledního pátku v září, uvádí web Newsflare.

Počátky obchodování se sýry v Alkmaaru sahají až do roku 1365, kdy bylo městečku uděleno privilegium vážit a měřit sýry. V důsledku toho vznikla speciální váha určená pouze k vážení sýrů a od 16. století se obchodníci se sýry začali sdružovat v cechu. Jeho úkolem je především dohlížet na kvalitu sýrů.

Sýr je přenášen na dřevěných trakařích

Nenahraditelnou roli na trzích zaujímají nosiči sýra, kteří - jak lze poznat z jejich názvu - převážejí a nosí těžká sýrová kola. Na speciálně upravených dřevěných trakařích donesou sýry k jejich kupci poté, co byly zváženy a prodány. Nosítka zvládnou unést až 160kilogramový náklad a nosiči tak mohou přenášet hned několik těžkých sýrových kruhů najednou.

Singapurské bistro a jeho primát: nabízí maso vypěstované v laboratoři

Muži

Nosiči jsou oblečeni do bílé košile a kalhot, avšak vyčnívají díky slaměným kloboukům v červené, žluté, zelené a modré barvě. Na sobě mají také speciální „kšandy“, za které zaháknou část nosítka. Většinu váhy nákladu tak nesou na ramenou.

Foto: Reuters

Nizozemské město hostí slavný sýrový trh

Při přenášení sýrů používají specifický typ chůze - driblink nosičů sýra. Chůze se vyznačuje zvláštním rychlejším rytmem a nosičům usnadňuje přepravu sýrů, uvádí oficiální stránka trhu.

Na ceně se obchodníci domlouvají tleskáním

Pro veřejnost se trhy otevírají v 10 hodin dopoledne, ale rušno je na náměstí už od 7. hodiny ranní, kdy obchodníci sýry přivážejí. Nosiči sýra musí být na trhu přítomni v půl desáté. Pokud se zpozdí nebo poruší nějaká z pravidel, dostanou pokutu. Část peněz, které se tímto způsobem vyberou, cech daruje místní škole a zbytek mu připadne.

Sýrový trh zahajuje zvuk zvonu, poté se obchodníci pouštějí do práce. Posuzování kvality sýra začíná jeho poklepáním, následně se odkrojí kousek, ke kterému se přivoní, zkontroluje se počet děr v jeho struktuře a v neposlední řadě se sýr ochutná.

Foto: Reuters

Nizozemské město hostí slavný sýrový trh

Zapomeňte na obchodní pokladnu, smlouvání o ceně a prodej sýrů probíhá pomocí tleskání, při kterém obchodníci vykřikují ceny. O prodeji sýru rozhodne poslední tlesknutí. Mistr váhy pak dohlíží na správnou hmotnost sýra.

Sýrový trh končí v jednu hodinu odpoledne vyklizením celého náměstí, které zaplní venkovní zahrádky kaváren.

Nejlepší pizza v Evropě je z Barcelony, umístila se i Praha

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám