Hlavní obsah

Příprava pizzy v Itálii výrazně podražila, náklady citelně převýšily inflaci

Růst nákladů na přípravu pizzy v Itálii převýšil růst inflace. Upéct světoznámou margheritu bylo v prosinci meziročně dražší o 30 procent, zatímco míra inflace činila 12,3 procenta. Informuje o tom agentura Bloomberg, která nově každý měsíc sestavuje takzvaný index margherity. Na příkladu jednoho z místních tradičních a jednoduchých jídel tak dokládá, jak se Italům zvyšují životní náklady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Srovnání dat italského statistického úřadu a ministerstva financí prokazuje růst cen základních přísad pro margheritu - mouky, rajčat, sýru mozzarella a olivového oleje.

Bloomberg započítal i spotřebu elektřiny potřebnou k pečení pizzy v domácí elektrické troubě.

Vyšlo mu, že náklady na domácí výrobu vzrostly mnohem výrazněji, než když se člověk rozhodne pro předpřipravenou verzi. Cena tohoto zboží se zvýšila pouze o 9,9 procenta, pravděpodobně díky úsporám z rozsahu.

Kromě ceny energie zaznamenala nejstrmější skok v nákladech v indexu mozzarella, která podražila téměř o 27 procent, a pak mouka, jejíž cena vzrostla téměř o 22 procent.

Tyto a další ingredience jsou poměrně běžnými položkami v nákupním košíku typické italské domácnosti, i když ne každý si udělá čas na přípravu pizzy doma.

Italská vláda se snaží občanům s účty pomáhat. Aby mohli snáze zaplatit plyn a elektřinu, uvolnil Řím na tuto pomoc 75 miliard eur (1,79 bilionu Kč).

Míra inflace v EU v prosinci výrazně klesla a činila 10,4 procenta

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám