Hlavní obsah

Napadli ho dva žraloci a přišel o nohu, teď je držitelem světového rekordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh devětadvacetiletého Egypťana Omara Abdelkadera je důkazem nezkrotné vůle a odhodlání. Ani napadení dvojicí žraloků, které vyústilo v amputaci jeho nohy, mu nezabránilo k pokoření světového rekordu ve fitness, konkrétně v nejvíce provedených muscle-upech za hodinu.

Egypťan Omar Abdelkader se zapsal do Guinnessovy knihy rekordůVideo: Reuters

 
Článek

Dvojice žraloků, dvou- až třímetrová samice a jeden a půlmetrový samec, Abdelkadera napadla na otevřeném moři nedaleko egyptského města Ain Soukhna v červnu roku 2016.

Amputace nohou mu ve zdolání Everestu nezabránila

Muži

Společně s přáteli byl tehdy na výletu lodí, když se Egypťan v jeden okamžik rozhodl, že na chvíli skočí do vody. Krátce na to se na něj ale vrhli vodní predátoři a způsobili mu vážná zranění na nohou a zádech.

Foto: Reuters

Fitness se začal věnovat až po útoku žralokem, během kterého přišel o část dolní končetiny.

Po útoku byl Omar převezen v kritickém stavu do nemocnice. Boj o život sice zvládl, lékaři mu však museli amputovat část levé končetiny (od kolene dolů).

Osudové setkání a změna způsobu myšlení

Návrat do běžného života pro něj byl náročný, podle svých slov dokonce nějaký čas trpěl depresemi. Během pobytu v nemocnici se však setkal s Omarem Hegazym, jenž rovněž přišel o nohu a později se stal držitelem dvou světových rekordů v plavání. Mezi muži s podobným osudem tehdy vzniklo silné přátelské pouto a oba si byli vzájemně inspirací.

Příběh nejstaršího kulturisty na světě

Muži

Ačkoliv Abdelkader dříve nebyl aktivním sportovcem, přežití útoku žraloka mu podle jeho slov zcela změnilo způsob myšlení. V určitý moment se rozhodl žít aktivně a věnovat se sportu a fitness. A jeho nezkrotná vůle a odhodlání ho nakonec v tomto odvětví přivedly až k pokoření světového rekordu.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Omar Abdelkader je ve své kategorii držitelem světového rekordu v nejvíce provedených muscle-upech za hodinu.

Koncem minulého měsíce Guinnessova kniha rekordů informovala o tom, že ve své kategorii (LA1 - osoby, které mají amputovanou jednu dolní končetinu nad kolenem) překonal rekord v nejvíce provedených muscle-upech za hodinu (cvik na hrazdě, během něhož se z visu jedinec dostane až do pozice nad hrazdu). Ten zvládl opakovat celkem 161krát.

„Upřímně, nečekal jsem, že bych mohl dosáhnout na takové číslo. Kdybych jich zvládl 105 nebo 120, bylo by to skvělé. Díky bohu za to, že jsem za podpory a povzbuzování přítomných dokázal během jedné hodiny provést 161 opakování,“ svěřil se agentuře Reuters po obdivuhodném výkonu Abdelkader.

Úspěšné podnikání nastartovala ztráta končetiny

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám