Hlavní obsah

Nabruste si kosy, nástroj se po letech vrací opět do módy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv už je dnes kosa považována za málo používaný nástroj, její doba by se brzy mohla vrátit. Předpokládá to alespoň Královská zahradnická společnost (RHS), která vydala každoroční prognózu zahradnických trendů v příštím roce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě v minulém století byla kosa běžnou výbavou každé usedlosti, postupem času ovšem kosy začaly nahrazovat benzínové či elektrické sekačky na trávu, traktůrky a lidská pohodlnost zvítězila nad manuálním sekáním vysoké trávy.

Královská zahradnická společnost, která byla v Londýně založena už v roce 1804, se však na základě názoru půl milionu členů domnívá, že kosu lidé začnou opět víc používat jako ekologickou alternativu k motorovým sekačkám. Kromě toho se očekává i návrat barevně výrazných rostlin. Dominovat má oranžová, fialová a žlutá.

Kromě návratu kosy počítá RHS s rozšířením takzvaného bokashi kompostování, tedy japonského kompostování za použití bakterie. Podobně jako u návratu kosení i tady počítá RHS s důrazem na ekologické smýšlení zahrádkářů.

Titul Mistr zahrad získala zahrada v Brdech

Zahrada

A že to s kosením myslí RHS vážně, dokazuje i kurz, který pro zájemce pořádá. Lidé se naučí používat kosu jako jejich předkové.

„Práce s kosou není snadná, a proto nabízíme školení. Je důležité mít sílu v horní části těla a pořádně nabroušenou kosu. Jakmile si práci s kosou osvojíte, pracuje se s ní velmi dobře,” uvádí RHS, která však připouští, že motorové sekačky i nadále budou mezi zahrádkáři dominovat.

„Je jasné, že motorové sekačky budou nadále používány. S kosou byste asi nechtěli sekat hektarovou louku. Nicméně na menší zahradě může mít kosa svoje využití,” konstatovala společnost. Pokud se tedy chcete částečně vrátit ke kořenům a nevídat kosu jenom v rukách smrtky, je nejvyšší čas napsat Ježíškovi.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám