Hlavní obsah

Může to fungovat? Veganská alternativa foie gras neviděla játra ani z rychlíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bychom hledali jeden pokrm, který má nejdál od veganského ideálu, pak by foie gras, tedy ztučnělá játra vodních ptáků, byla na listině kandidátů zřejmě hodně vysoko. Ve Francii mají ale lidé už dva roky možnost ochutnat rostlinnou alternativu kontroverzní delikatesy, která je považována za součást francouzského kulinářského dědictví.

Pařížský šéfkuchař nabízí veganské foie gras.Video: Reuters

 
Článek

Šéfkuchař Fabien Borgel provozuje v Paříži veganskou restauraci 42 Degres. Když v podniku nedaleko čtvrti Montmartre nahlédnete do menu, spatříte mezi ostatními pokrmy i „faux gras“. Ne, nejde o elementární neznalost nebo překlep, ale o slovní hříčku, kdy slovo foie (játra) nahrazuje výraz faux (falešný).

Náhražka tradiční delikatesy je vyrobena z kešu ořechů, slunečnicového a kokosového oleje. Na talíři vypadá podobně, konzistence se dá označit za krémovější.

„Musíme být schopni diverzifikovat naše chutě. Žijeme v době, kdy se část populace stále více vyhýbá živočišným produktům. Navíc jde i o samotný proces výroby foie gras,“ naráží Borgel na kontroverzní násilné vykrmování kachen či hus.

Ve Francii, která je zdaleka největším producentem foie gras, se kvůli ptačí chřipce letos očekává pokles produkce. Ceny navíc rostou o desítky procent i kvůli zvyšování nákladů na výrobu.

„Závisláci na pravých foie gras u nás patrně nenajdou, co hledají. Ale pokud jste vegani, tak je tohle nejlepší volbou,“ říká Borgel.

Podle průzkumu, který minulý týden zveřejnili francouzští výrobci foie gras, není 77 procent domácích spotřebitelů připraveno na přechod na rostlinnou alternativu, uvedla agentura Reuters.

„V zásadě nejsem proti rostlinným alternativám, ale je pravda, že foie gras mám moc ráda. Navíc je to u nás nezbytná součást Vánoc,“ uvedla Chiara Viguieová, která si na vánočních trzích játra kupovala.

Borgelova „falešná játra“ jsou v podniku k dostání tři měsíce v roce, a to právě v období okolo vánočních svátků, kdy je poptávka nejvyšší.

Anketa

Vyzkoušeli jste někdy rostlinnou alternativu živočišného produktu?
Ano
59,4 %
Ne
40,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 165 čtenářů.

Delikatesa, nebo týrání zvířat? V New Yorku odhlasovali zákaz tradičního pokrmu

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám