Hlavní obsah

Delikatesa, nebo týrání zvířat? V New Yorku odhlasovali zákaz tradičního pokrmu

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbená delikatesa, která se však ve světě setkává také s kritikou. To jsou tučná játra foie gras pocházející nejčastěji z hus a kachen. Ochránci zvířat bijí na poplach a jejich volání nyní vyslyšeli radní v New Yorku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V New Yorku zakázali foie grasVideo: Reuters

 
Článek

Foie gras je jednou z nočních můr ochránců zvířat. Vyhlášená delikatesa je totiž připravována z jater vodních ptáků, kteří jsou v průběhu života překrmováni pomocí speciální trubice zavedené do žaludku. Směs předvařené kukuřice je násilně dopravována do těl zvířat a vzhledem k velkému množství potravy se ptákům zvětšují a ztučňují játra.

I přes kontroverzní původ však patří foie gras ve světě k vyhledávaným delikatesám. Kromě hlavních evropských hráčů na trhu s tučnými játry - Francie a Maďarska - se na trh dostávají také produkty z Číny.

V Argentině či Austrálii se rozhodli kvůli týrání zvířat v minulosti zakázat produkci na vlastním území. Dovoz pochoutky z jiných států je však povolen.

New York schválil zákaz

Místem, kde si gurmáni na foie gras nepochutnají, se v roce 2022 stane New York. Tamní radní se při středečním hlasování shodli na zákazu prodeje na území města. Zákaz se vztahuje kromě restaurací také na supermarkety, píše server CNN.

„Jako celoživotní bojovnice za práva zvířat cítím velkou satisfakci,” uvedla po hlasování radní Carlina Rivera. Doplnila, že podnikům, které by zákaz porušily, hrozí pokuta do výše dvou tisíc dolarů (45 tisíc korun).

Michelinský šéfkuchař bortí představy o tradiční pochoutce

Muži

New York tak ve Spojených státech znovu otevírá téma, které už v roce 2012 hýbalo s Kalifornií. Zákon byl však během tří let zrušen, aby ho letos v lednu mohl Nejvyšší soud znovu potvrdit.

Podobný zákon, který zakazoval prodej foie gras, vstoupil v platnost v roce 2006 také v Chicagu. Vydržel však pouhé dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám