Hlavní obsah

Američan doplul z Kalifornie na Havaj na kajaku, jako druhý v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 91 dní trvalo šestačtyřicetiletému Cyrilu Derreumauxovi ze San Franciska překonat na kajaku zhruba čtyři tisíce kilometrů dlouhou vzdálenost z kalifornského Monterey do havajského Hila. Stal se tak teprve druhým člověkem v historii, který trasu na tomto plavidle úspěšně zdolal, píše britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Cyril Derreumaux na konci své 91 dní dlouhé cesty

Článek

Derreumaux, který má americké občanství, ale původem je z Francie, dorazil do havajského města Hilo minulé úterý. Dobrodružnou cestu absolvoval na sedmimetrovém kajaku vybaveným kabinou a systémem na odsolování vody.

Čtveřice žen překonala veslařský rekord. Z Kalifornie na Havaj se dostala za 34 dní

Muži

Během 91 dní strávených na moři musel bojovat se spoustou výzev. Jedním z nich byla tropická bouře Estelle, během níž byl nucen strávit dva dny v kabině a následně ručně několik hodin z kajaku odstraňovat vodu. Denně prý pádloval minimálně devět hodin.

„Bylo to velkolepé dobrodružství. Bezpochyby také duchovní cesta. Před ní jsem nedokázal přesně vysvětlit, proč se chci téhle výzvy chopit, ale na moři jsem našel odpovědi na všechny mé otázky,“ sdělil Derreumaux ve svém prohlášení.

Foto: Profimedia.cz

Během plavby se musel vypořádat s celou řadou výzev. O to větší radost pak měl ze setkání s manželkou.

„Během těch tří měsíců jsem se setkal se všemi druhy povětrnostních podmínek. Zažil jsem rozbouřené moře, kdy jsem musel být zavřený v kajutě a s ohledem na otřesy nemohl ani spát. Jiné dny pak ale bylo moře tak klidné, že mě ten klid úplně pohltil. Zažil jsem magické okamžiky, kdy se všechny živly spojily: klid moře, klid proudů, klid větru a nenadálá návštěva ptáka uprostřed ničeho,“ uvedl.

Vyšlo to až na druhý pokus

Derreumaux chtěl plavbu zahájit už v roce 2020, tehdy mu ji ale překazila koronavirová pandemie. Vyrazil tak o rok později, po týdnu ale musel výpravu předběžně ukončit kvůli rozbouřenému moři a technickým potížím na kajaku. Ve vodách u amerického Santa Cruz ho tehdy zachraňovala helikoptéra americké Pobřežní stráže.

Prvním člověkem, kterému se podařilo tuto trasu na kajaku zdolat, byl Američan Ed Gillet. Na Havaj doplul v roce 1987, cesta z Kalifornie mu trvala 63 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám