Hlavní obsah

Kontroverzní delikatesa dostala na obřím odbytišti červenou

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Foie gras - jedni tuto specialitu bezmezně zbožňují, jiní tvrdě odsuzují. Ať tak či onak, její výrobci by se měli mít na pozoru, protože Indie, jeden z největších trhů budoucích let, už ji odebírat nebude. Indická vláda totiž vyhlásila úplný zákaz dovážení ztučnělých kachních a husích jater.

Článek

Nemá smysl se v tomto článku zaobírat tím, jak foie gras vznikají. Videí, které tento proces zachycují, je mnoho a jsou po celém internetu. Tyto husy a kachny nejsou ohroženým živočišným druhem, avšak během celého procesu evidentně trpí. Otázka je tedy čistě etická. I proto je poměrně působivý krok indické vlády, která zcela zakázala dovoz této gurmánské pochoutky.

Ochránci lidských práv se sice poměrně rychle ozvali, že jim přijde poněkud bizarní, že se Indie více strachuje o práva hus a kachen, než o práva žen, organizace na ochranu zvířat naopak toto rozhodnutí nadšeně uvítaly. Zejména indická odnož organizace PETA považuje rozhodnutí tamější vlády za svůj velký úspěch.

Zákaz platí i v Kalifornii

Tato kalorická bomba, tolik oblíbená ve Francii, má zatím v Evropě zelenou. Pravdou však je, že se mluví o tom, že během několika let by mohla být v Evropské unii zakázána její výroba. To by však samozřejmě způsobilo obrovský příliv tohoto produktu na evropské trhy z ostatních zemí, zejména pak z Asie.

Indie je v tento moment první zemí na světě, která podobné nařízení uvedla do chodu. Ochránci zvířat doufají, že jde pouze o první vlaštovku z mnoha. Prodej této pochoutky je pak zakázaný také například v americké Kalifornii. A co na to milovníci foie gras? Ti si cestu ke své laskomině najdou vždy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám