Hlavní obsah

Kanye West už není miliardář. O část jmění přišel kvůli antisemitským výrokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký rapper Ye, dříve známý jako Kanye West, přišel ze dne na den o status dolarového miliardáře. Stalo se tak poté, co s ním několik velkých korporátních partnerů, včetně značky Adidas, rozvázalo spolupráci kvůli jeho antisemitským výrokům. Ty odsoudilo množství veřejně známých osob, mezi nimiž je i rapperova bývalá manželka Kim Kardashianová.

Foto: ČTK

Kanye West, dnes známý pod jménem Ye

Článek

V uplynulých týdnech s umělcem rozvázaly spolupráci módní značky The Gap a Balenciaga, sociální sítě Instagram a Twitter i jeho agentura Creative Artists Agency. Všechny společnosti se tak rozhodly kvůli rapperovým prohlášením, o nichž i on sám naznačil, že jsou antisemitská.

Spolupráci s ním rozvázal rovněž německý výrobce sportovních doplňků Adidas. Jenom tato spolupráce představovala 1,5 miliardy USD (asi 36,5 miliardy korun) rapperova čistého jmění, odhaduje časopis Forbes. To se nyní podle Forbesu smrsklo na 400 milionů USD (9,7 miliardy korun).

Svět módy se odvrací od rappera Kanyeho Westa

Styl

„Já si můžu říkat antisemitské věci, za to se mě Adidas zbavit nemůže. A co?“ řekl Ye 16. října v podcastu zaměřeném na hiphopovou komunitu Drink Champs, tedy zhruba týden předtím, než Adidas oznámil okamžité ukončení spolupráce.

Krátce předtím, než mu Twitter zablokoval účet, Ye nicméně prohlásil, že „nemůže být antisemitou, jelikož černí lidé jsou v podstatě Židé“.

Forbes uvedl, že zbývajících 400 milionů USD v rapperově jmění tvoří nemovitosti, hotovost, jeho hudební sbírka a pětiprocentní podíl ve firmě Skims, kterou vlastní jeho bývalá žena Kim Kardashianová.

Rapper Kanye West má zablokovaný Instagram i Twitter

Internet a PC

Stanice CNN poznamenává, že Ye se pravděpodobně stále považuje za miliardáře, jelikož podle něj „ve Forbesu nikdo neumí počítat“. „Není to miliarda, co mám, ale 3,3 miliardy,“ napsal Forbesu Ye v roce 2020, když jej časopis poprvé uvedl na seznamu dolarových miliardářů. Jeho partnerství s Adidasem mělo podle něj hodnotu 4,3 miliardy USD (asi 104,3 miliardy korun) a celkové jmění sedm miliard USD (asi 170,3 miliardy korun).

Jeho hudba na Spotify zůstane

Spekulovalo se rovněž o tom, zda rapperova hudba bude či nebude vyřazena z platformy Spotify, k čemuž se ve středu vyjádřil její výkonný ředitel Daniel Ek. Ten v rozhovoru pro agenturu Reuters označil umělcovy výroky za „nechutné“, uvedl však, že jeho hudba na platformě prozatím zůstane, neboť ta zásady proti nenávistným projevům neporušila.

Vloni chtěl být prezidentem, teď se stal nejbohatším černochem v historii USA

Muži

Ek řekl, že pokud by se rapperovy antisemitské komentáře objevily v jeho písních či v podcastu umístěném na Spotify, tento materiál by byl z platformy okamžitě stažen.

Antisemitské výroky amerického rappera odsoudil nejenom Ek, ale i množství veřejně známých osob, včetně umělcovy bývalé manželky Kim Kardashianové.

Reklama

Výběr článků

Načítám