Hlavní obsah

Jedna z nejlepších restaurací na světě skončí, sobí srdce ale ještě stihnete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se alespoň částečně orientuje ve světové gastronomii, zřejmě už slyšel o kodaňské restauraci Noma. Podnik, který se v minulosti stal opakovaně nejlepší restaurací na světě, se pro veřejnost uzavře na konci roku 2024.

Foto: Profimedia.cz

Šéfkuchař René Redzepi

Článek

Když se řekne Noma, hned vzápětí většinou zazní jméno René Redzepi. Dánský šéfkuchař vybudoval světový fenomén. Jeho tříhvězdičková michelinská restaurace získala pětkrát titul nejlepší restaurace světa, ten poslední v roce 2021. Není výjimkou, že do dánské metropole míří lidé z celého světa právě kvůli jedinečné restauraci, kde degustační menu vyjde v přepočtu na 10 tisíc korun pro jednoho labužníka.

Jenže ani fungující podnik, kde je mimochodem v současné době na menu grilované sobí srdce na lůžku z čerstvých borovic a šafránová zmrzlina v misce ze včelího vosku, není zárukou bezstarostného podnikání.

Redzepi připouští, že současný model je neudržitelný. Zapomeňte na dva kuchaře v kuchyni a pár lidí „na place“. Chod Nomy zajišťuje stovka zaměstnanců, z nichž někteří pracují zadarmo v rámci stáže. Jen kvůli tomu, aby se zaměstnáním mohli pochlubit v životopise, a tím si otevřít dveře prakticky do kterékoliv restaurace na světě.

Říjnové navyšování platu některým zaměstnancům pak podnik stojí přibližně 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun) měsíčně navíc.

Vznikne laboratoř

Podle šéfkuchaře je nemyslitelné, aby při udržení kvality a standardů bylo možné nastavit cenu, kterou trh zvládne. Rozhodl se proto restauraci pro veřejnost zavřít. Nejde o rozhodnutí s okamžitou platností, do „soudného dne“ zbývají ještě téměř dva roky.

Ani poté ale Noma nezmizí z povrchu zemského. Vznikne jakási gastronomická laboratoř, kde bude vyvíjeno jídlo a další produkty pro e-shop. „Musíme toto odvětví celé přehodnotit. Musíme najít jiný způsob, jakým budeme pracovat,“ přiznal Redzepi pro New York Times.

Pokud patříte mezi milovníky fine diningu a chcete se do Nomy podívat, pak s rezervací neotálejte, dá se totiž očekávat, že volné termíny budou ubývat raketovou rychlostí.

Jedno z nejhezčích evropských měst vás finančně zruinuje

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám