Hlavní obsah

Ind se už 27 let marně snaží rozvést, nevyhověl mu ani Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indický penzista a jeho manželka žijí odděleně již téměř 40 let a první žádost o rozvod podal muž před 27 lety. Jeho případem se navíc zabýval dokonce i indický Nejvyšší soud, ale ani ten manželství nakonec nerozvedl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dnes devětaosmdesátiletý Nirmal Singh Panesar si manželku Paramjit Kaur Panesarovou vzal v roce 1963 a mají spolu dvě dcery a syna. Nirmal celý život pracoval u armády a dnes dvaaosmdesátiletá Paramjit byla učitelkou.

Ale v roce 1984 Nirmala přeložili do tehdejšího Madrásu, dnešního Čennaí, což jeho ženě vůbec nebylo po chuti, a tak místo aby odjela s ním, zůstala se svými rodiči a později bydlela i se svým synem. Manželé tak žijí odděleně již téměř čtyřicet let.

V roce 1996 tak Nirmal došel k přesvědčení, že manželství je zcela nefunkční, a podal u okresního soudu žádost o rozvod. Kladné vyjádření mu přišlo za čtyři roky, ale rozvod zhatilo odvolání Paramjit, která tvrdila, že se jejich manželství snaží zachránit ze všech sil.

Indičtí manželé prodali osmiměsíčního syna, aby si mohli koupit iPhone na natáčení videí

Koktejl

Nirmal se tak od té doby zase ze všech sil snažil naopak dosáhnout zrušení manželství a jeho případ se nakonec po mnoha letech dostal až Nejvyššímu soudu. Argumentoval mimo jiné tím, že jeho manželství již „nelze spasit“.

Soudci Aniruddha Bose a Bela M Trivediová s ním sice v tomto ohledu souhlasili, ale přesto v polovině října rozvod zamítli. Skutečnost, že je manželství „nespasitelné“ totiž podle nich k rozvodu nestačí.

Stigma rozvedené ženy

„Podle našeho názoru by se nemělo zapomínat na to, že instituce manželství ve společnosti zaujímá důležité místo a hraje významnou roli,“ citoval z rozhodnutí soudu indický web Wion. „Nebylo by proto žádoucí přijmout nevratný rozkol v manželství jako bezvýhradný důvod pro rozvod,“ vysvětlili soudci své rozhodnutí.

K němu pak přispěla také skutečnost, že manželka u soudu tvrdila, že je schopna se o manžela postarat i v pokročilém věku. Vedle toho také soudce prosila, aby žádosti o rozvod nevyhověli proto, že nechce zemřít se „stigmatem“ rozvedené ženy.

Společenské tabu

V Indii je instituce manželství téměř doslova posvátná a rozvod představuje takřka absolutní tabu. Lidé tak často pod tlakem společnosti i vlastní rodiny žijí v manželstvích, která nejsou šťastná, a tento dogmatický přístup vyznávají téměř bez výjimky i tamější soudy.

Rozvod v této zemi sice teoreticky možný je, ale případů, kdy soudy manželství skutečně rozvedou, bývá velmi málo. Podle některých zdrojů v Indii uspěje pouze zhruba jedno procento žádostí.

Aby indické soudy manželství skutečně anulovaly, musí být většinou nade vši pochybnost prokázáno, že mezi manželi docházelo k násilnému či velmi krutému chování. Skutečnost, že spolu muž a žena již téměř čtyřicet let nežijí, je ovšem zjevně i pro indický Nejvyšší soud málo.

Oba si po rozvodu chtěli nechat dům, tak ho rozřízli napůl

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám