Hlavní obsah

Horolezec Jaroš slaví šedesátiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radek Jaroš, jeden z nejrespektovanějších světových horolezců, v pondělí oslavil 60 let. Svou první osmitisícovku a hned nejvyšší vrchol světa, Mount Everest, zdolal v roce 1998. O 16 let později se stal prvním Čechem, jemuž se podařilo vystoupat na všech 14 světových osmitisícovek bez použití kyslíku – zkompletoval takzvanou korunu Himálaje. K té přidal v roce 2019 i kompletní korunu světa, která spočívá ve zdolání nejvyšších hor všech kontinentů.

Foto: Profimedia.cz

Loni Jarošovi udělil prezident Petr Pavel státní vyznamenání, medaili Za zásluhy o stát v oblasti sportu.

Článek

O svých výpravách Jaroš, narozený 29. dubna 1964, napsal několik knih a natočil také dokumenty, oceněné na filmových festivalech. A loni na podzim mu prezident Petr Pavel udělil státní vyznamenání, medaili Za zásluhy o stát v oblasti sportu.

S lezením začal rodák z Nového Města na Moravě jako osmnáctiletý na skalách rodné Českomoravské vrchoviny. Následovaly Vysoké Tatry, Alpy, Ťan-šan, Pamír, Himálaj.

První, tehdy ještě neúspěšný výstup na nejvyšší vrchol světa Mount Everest absolvoval v roce 1994, druhý, úspěšný po čtyřech letech. Zdoláním Mount Everestu se stal 12. člověkem v historii, který dokázal ze severní, tibetské strany vystoupat na vrchol bez použití umělého kyslíku.

Horolezec Radek Jaroš - málem zemřel pod lavinou a přišel o prsty, ale leze dál

Móda a kosmetika

Následovaly další osmitisícovky a výstup na tu poslední, druhou nejvyšší horu světa K2 (8611 metrů nad mořem), dokončil v červenci 2014. Stal se tak prvním Čechem a patnáctým člověkem na světě, který vystoupal na všech 14 osmitisícovek světa bez použití kyslíkového přístroje.

K2 se mu povedlo zdolat až na pátý pokus. Poprvé se o to pokusil v roce 2001, podruhé roku 2003 a o dva roky později zkusil štěstí do třetice. Pokaždé bylo proti počasí. Při expedici v roce 2007 ho v základním táboře rozdrcený prst nepustil k lezení vůbec.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Radek Jaroš

Při výpravě na Annapurnu v roce 2012 mu omrzly nohy a poté podstoupil sedm operací, při nichž mu lékaři amputovali 11 článků z omrzlých prstů na obou nohou. Kvůli dlouhé rekonvalescenci tak musel v roce 2013 odložit výpravu na K2. Poté lékaři také zjistili, že má zlomený pátý obratel. Jednalo se o únavovou zlomeninu, se kterou prý žije asi 30 let. V roce 2013 také vzbudila pozornost zpráva, že Jaroše pokousal pes, což mu zkomplikovalo rekonvalescenci.

Jaroš je několikanásobným držitelem ocenění Výstup roku, soutěže Českého horolezeckého svazu (ČHS). V roce 2008 dostal společně se Zdeňkem Hrubým, který v roce 2013 v horách tragicky zahynul, hlavní cenu Českého klubu fair play za záchranu dvou polských horolezců, kteří se při výstupu na Dhaulágirí dostali do ohrožení života kvůli výškové nemoci.

Při sestupu z vrcholu pak pomohli i dvěma vyčerpaným španělským horolezcům. Za svůj čin obdrželi rovněž diplom Evropského hnutí fair play.

Soustředí se na nejizolovanější vrcholy světa

Napsal knihy Dobývání nebe, Hory shora, Hory, má panenko a Hory shora 2, na posledních dvou se podílela i jeho dcera Andrea.

Úspěšný výstup na K2 popisuje další jeho kniha K2 – poslední klenot mé koruny Himálaje. U příležitosti tohoto úspěchu vyrazila mincovna z Jablonce nad Nisou zlaté a stříbrné medaile, přičemž část výtěžku putovala Jarošovi na projekt Koruny světa, který dokončil v roce 2019. Už to ale nevnímal jako horolezeckou výzvu: „To jsou spíš výlety. Koruna světa dává možnost poznat celý svět, spojit to s cestováním, poznáváním lidí a prostředí,“ svěřil se.

Před pěti lety řekl, že má další motivaci – chce sbírat nejizolovanější vrcholy světa.

Foto: Stream.cz

Horolezec Radek Jaroš na vrcholu druhé nejvyšší hory světa K2

Jaroš také natočil několik filmových dokumentů z expedic a dalších dokumentárních filmů. Jezdí také přednášet a věnuje se rovněž třeba cyklistice. Je rozvedený, kromě dcery Andrey má syna Ondřeje.

Před 11 lety vylezl jako nejstarší muž na Everest a rekord drží dodnes. V 91 letech stále lyžuje

Lifestyle
Související témata:
Radek Jaroš

Výběr článků

Načítám