Hlavní obsah

Před 11 lety vylezl jako nejstarší muž na Everest a rekord drží dodnes. V 91 letech stále lyžuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský lyžař a horolezec Yuichiro Miura nepatří do starého železa ani v pokročilém věku. Přítomné o tom přesvědčil minulý čtvrtek v pohoří Hakkóda nedaleko svého rodného města Aomori na severovýchodě Japonska, kam vyrazil lyžovat. Šestikilometrovou trať s převýšením 600 metrů zdolal za pomoci rodinných příslušníků a místních lyžařských průvodců.

Jednadevadesátiletý Yuichiro Miura se věnuje skialpinismu nedaleko svého rodného města na severovýchodě JaponskaVideo: Reuters

 
Článek

Miura nyní žije ve městě Sapporo na ostrově Hokkaidó, oblast v okolí pohoří Hakkóda na ostrově Honšú je mu však velmi dobře známá. Jeho otec Keizo tam v minulosti spolu s dalšími kolegy zakládal skialpinistické trasy.

„Otec mě sem brával odmalička. Je to moje domovská hora,“ svěřil se agentuře Reuters dobrodruh, který kvůli blíže nespecifikované nemoci trpí necitlivostí dolních končetin.

Šestikilometrovou trať s převýšením 600 metrů zdolal na skialpech za pomoci rodinných příslušníků a místních lyžařských průvodců za pět hodin. Pří jízdě byl jištěný lanem přivázaným k lyžaři jedoucímu za ním a určité úseky ho doprovod vezl na sedací lyži.

Foto: Archiv Guinnessovy knihy rekordů

Yuichiro Miura je držitelem světového rekordu

„Jsem vyčerpaný, ale lyžování jsem si užil. Příště chci lyžovat na ledovci ve Francii,“ vylíčil své pocity bezprostředně poté a prokázal tím svoji neukojitelnou touhu přijímat stále nové a nové výzvy.

Yuichiro Miura dosáhl v květnu roku 2013 jako nejstarší muž (V 80 letech a 223 dnech) vrcholu Mount Everestu a rekord drží dodnes. Loni se například na speciálním vozíku podíval na vrchol nejvyšší japonské hory Fudži.

Čtyřletá Češka sama vystoupala do základního tábora Everestu. Všechny jsem předběhla, řekla

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám