Hlavní obsah

Dvojice pilotů přistála během 48 hodin ve 48 amerických státech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piloti americké aerolinky Delta Barry Behnfeldt a Aaron Wilson dosáhli cíle, který si předsevzali - během 48 hodin dokázali přistát s jednomotorovým letounem ve 48 amerických státech. Zvládli to dokonce s předstihem, za 44 hodin a 7 minut. Nyní očekávají zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: Delta Airlines

Piloti Aaron Wilson (vlevo) a Barry Behnfeldt přistáli během 48 hodin ve 48 státech USA.

Článek

Kromě pokusu o zápis do zmíněné knihy rekordů chtěla dvojice podle serveru CNN svým činem inspirovat budoucí piloty a rovněž získat finanční prostředky pro neziskovou organizaci Veteran’s Airlift Command, která poskytuje bezplatnou soukromou leteckou dopravu pro válečné veterány.

Behnfeldtovi s Wilsonem se prozatím podařilo vybrat 30 tisíc dolarů (přes 650 tisíc korun).

Pilot letadla přistál jako první v historii na hotelu Burdž al-Arab

Muži

Nadto chtěli američtí piloti vzdát hold 120. výročí létání s motorovými letadly, které v roce 1903 započali bratři Wrightové.

A jak nápad obletět 48 sousedících zemí Spojených států amerických (vyjma Aljašky a Havaje, které s nimi nesousedí) vznikl? Myšlenka započala po konverzaci Behnfeldta, který pracuje pro Deltu už 24 let, a jeho kolegy, rovněž pilota.

Foto: Delta Airlines

Tříčlenný tým pózuje před letadlem, s nímž obletěli 48 amerických států.

„Jednoho dne jsme se s kolegou bavili a on mi řekl o pilotovi, který se tento rekord kdysi pokusil překonat. Vyvolalo to ve mně zájem,“ sdělil Behnfeldt, který se následně s nápadem svěřil Wilsonovi.

„Letět přes celou zemi v malém letadle je něco, co mě vždycky lákalo, takže jsem s tím okamžitě souhlasil. Vůbec jsem neváhal,“ přiznal Wilson, který rovněž pilotuje letadla u americké aerolinky Delta.

Přestávky trvaly maximálně půl hodiny

Dvojici nakonec doplnil ještě Thomas Twiddy, který plnil roli technika. Tým svoji cestu dlouhou 5008 mil (přes 8000 kilometrů) započal 4. června v Berrien Springs v Michiganu a ukončil ji po 44 hodinách a 7 minutách ve městě Maine v Portlandu.

Během své výpravy, kterou absolvovali s jednomotorovým letounem Piper Saratoga, nenavštěvovali žádné hotely, odpočívali vždy za letu, když se střídali v pilotování. Přestávky na jednotlivých letištích trvaly 10 až 30 minut a motor vypínali pouze během doplňování paliva.

Foto: Delta Airlines

Konec výpravy oslavili nápisem 48N48, který byl viditelný na leteckém radaru.

Behnfeldt s Wilsonem věří, že se jejich husarský kousek zapíše do Guinnessovy knihy rekordů. Jak ale uvedl mluvčí světových rekordů, na potvrzení si budou muset počkat ještě několik týdnů, píše server CNN.

Tleskání cestujících mě těší, říká česká pilotka a parašutistka

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám