Hlavní obsah

Pilot letadla přistál jako první v historii na hotelu Burdž al-Arab

Novinky, Magdalena Matoušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský pilot Lukasz Czepiela se stal prvním člověk v historii, který letadlem přistál na heliportu známého dubajského hotelu Burdž al-Arab. Po dvouletých přípravách se mu to v úterý podařilo na třetí pokus. Video z jeho husarského kousku přinesla agentura Reuters.

Pilot přistál na ikonickém dubajském hotelu.Video: Reuters

 
Článek

Přistávací plocha pro vrtulníky na vrcholu slavného hotelu má pouhých 27 metrů. Czepielovi se podařilo letadlo zastavit po 21 metrech, a to na třetí pokus.

Celé akci předcházelo mnoho příprav. Na speciálních úpravách letounu se podílel také významný americký letecký inženýr Mike Patey. Zaměřil se na rozložení hmotnosti, protože bylo zásadní, aby bylo letadlo pro kaskadérský kousek opravdu ultralehké.

Tleskání cestujících mě těší, říká česká pilotka a parašutistka

Cestování

Za vším ale stojí hlavně Czepielova tvrdá dřina. Od roku 2021, kdy s tréninkem začal, uskutečnil celkem 650 testovacích přistání v Polsku, Spojených státech i Dubaji. Úspěšné vyvrcholení celé akce mu tak způsobilo značnou radost.

Foto: YouTube/Red Bull

Přistání pilota na ikonickém dubajském hotelu

„Podařilo se nám přistát letadlem na heliportu 200 metrů nad zemí na nejikoničtější, nejkrásnější budově na světě, což je naprosto fantastické. Takže ano, nemůžu být šťastnější, začali jsme tady psát historii,“ okomentoval situaci sám Czepiela, který se v běžném životě živí jako kapitán komerčního Airbusu A320.

Počin polského pilota včetně neúspěšných pokusů přistání a odletu z heliportu.

Pozornost si heliport získal v minulosti již několikrát. Byl dějištěm akčních filmů nebo tenisovým kurtem pro hvězdy Rogera Federera a Andreho Agassiho. Jako scéna z akčního filmu nakonec vypadal i odlet polského pilota, který se po svém historickém momentu prudce vznesl nad Dubaj.

Čech na elektrickém prkně zdolal rekordních 170 kilometrů

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám