Hlavní obsah

Držitel Nobelovy ceny chce zcela změnit světovou těžbu zlata

Novinky, dov

Britský vědec Fraser Stoddart se svým výzkumným týmem přišel na levnou a zároveň k přírodě šetrnou metodu těžby zlata. Jeho objev by tak v těžebním průmyslu mohl ukončit využívání jedovatých kyanidů, které už ve světě způsobily několik rozsáhlých ekologických katastrof.

Foto: Profimedia.cz

Fraser Stoddart

Článek

Revoluční metoda skotského rodáka a nositele Nobelovy ceny za chemii sira Frasera Stoddarta by měla konečně zamezit použití kyanidů při těžbě zlata. Tzv. hydrometalurgická těžba je totiž v současné době nejrozšířenější metoda a těžařské společnosti ji využívají v ložiscích, kde je zlato jemně rozptýleno v hornině.

Způsob těžby, který sir Stoddart objevil se svým týmem z Northwestern University v Chicagu, je ale založen na použití škrobu. Nová technika využívá substanci na základě peroxidu vodíku v kombinaci se sloučeninou odvozenou z kukuřičného škrobu. Ta má zlato oddělit od hornin a dalších kovů, které jsou často smíchány dohromady se surovým zlatem.

Metodu nadále vyvíjí Stoddartova společnost Cycladex v Nevadě a věří, že by mohla být mnohem levnější než hydrometalurgická těžba. Stoddartův revoluční objev by tak mohl nahradit těžbu zlata louhováním pomocí kyanidů, kterou většina zlatých dolů ve světě používá už téměř 120 let.

Šlechetný cíl

„Je to mnohem ekologičtější způsob těžby zlata,“ řekl sir Fraser. „Protože mi osobně záleží na stavu našeho životního prostředí, velmi doufám, že těžební průmysl postupně ustoupí od používání kyanidů. Je to můj sen a doufám, že se nám to povede.“

Nehody ve zlatých dolech už několikrát způsobily vážnou kontaminaci přírody. Při zamoření Dunaje těžkými kovy a vysoce jedovatými kyanidy v roce 2000 uhynuly stovky tun ryb a dalších živočichů. Rovnováha životního prostředí tak byla porušena na desítky let.

Cycladex vyhrál v roce 2015 grant jeden milión dolarů od Národní vědecké nadace v USA a začal spolupracovat s jednou z nejstarších společností pro těžbu zlata Comstock. Nevadští vývojáři také spojili síly s těžařskou společností na Slovensku, kde je použití kyanidů zakázáno.

Reklama

Výběr článků

Načítám