Hlavní obsah

Čínský Honza byl v dětství zázračným matematikem. Dnes se jen válí doma a živí ho rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čang Sin-jang byl doslova zázračným dítětem, když už v šestnácti letech aspiroval na doktorát z aplikované matematiky, ale pak si spočítal, že bude lepší studia zanechat a nedělat vůbec nic. V prvé řadě však jde o výraz odporu proti vlastním rodičům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čang Sin-jang byl již od útlého dětství velmi nadaným chlapcem a v důsledku toho také jistým způsobem mediální hvězdou. Když mu bylo dva a půl roku, uměl již více než tisíc čínských znaků a ve čtyřech již nastoupil do školy. Ta však pro něj nepředstavovala žádnou výzvu, a tak v šesti chodil už do páté třídy a v devíti jej zapsali do třetího ročníku střední školy, což však odpovídá zhruba české deváté třídě.

V deseti letech se ale stal nejmladším čínským vysokoškolským studentem a jeho genialita mezitím začala zajímat i média. Jeho přístup se ovšem začal pomalu měnit ve třinácti letech, kdy nastoupil do magisterského programu na univerzitě v Pekingu a v šestnácti začal pracovat na získání doktorátu z aplikované matematiky. To mu však vydrželo zhruba jen měsíc.

Poté způsobil značný šok nejen univerzitě a prostřednictvím médií také veřejnosti, ale v prvé řadě svým rodičům, kterým dal ultimátum: buď mu koupí byt v Pekingu, nebo se studiem skončí. Ale jelikož pocházel ze skromných poměrů, jeho rodiče si něco takového nemohli dovolit, tak si byt v hlavním městě pouze pronajali a předstírali, že je jejich vlastní.

Překvapivý zvrat v synově přístupu byl velmi těžký především pro Sin-jangova otce. Ten byl totiž v mládí také velmi nadaným studentem, ale jeho rodina nemohla financovat jeho další vzdělávání. Proto dělal všechno pro to, aby se vzdělání v plné míře dostalo aspoň jeho synovi. Ale ten měl jasno. „Rodiče by měli převzít zodpovědnost za to, že budu mít dobré životní podmínky,“ řekl tehdy Sin-jang čínským médiím s dodatkem, že bez vlastního bytu by byl jako všichni ti pekingští bezdomovci.

Kalifornský student se v sedmnácti letech stal právníkem

Koktejl

„Rodiče mě přivedli na svět a vnutili mi svůj sen, že jednou dosáhnu toho, co chtěli v minulosti oni. Plánovali mi život a chtěli, abych si myslel, že to, k čemu mě vedou, je to, co chci dělat,“ vysvětloval tehdy šestnáctiletý Čang Sin-jang.

Dnes mu je 28 let a stále bydlí v pronajatém pekingském bytě a nájem za něj pořád platí rodiče, protože sám má jen příležitostné příjmy z krátkodobých brigád a většinu času tráví nicneděláním. A je přesvědčen, že přesně takovýto skromný způsob života je tím pravým životním štěstím.

U čínské internetové veřejnosti se v případě Čang Sin-janga objevují dva názorové proudy. Někteří uživatelé mu nemohou přijít na jméno a jeho přístup považují za arogantní a neuctivý k rodičům. Jiní to však vidí jako varování pro všechny rodiče, kteří na své potomky příliš tlačí, a tím jim seberou dětství. A pak je zde ještě jeden ze Sin-jangových vyučujících z univerzity, jenž je přesvědčen, že mladík ještě může dosáhnout velkých věcí, jen by se musel do studia znovu pustit.

Ale Čang Sin-jang to zatím v plánu zjevně nemá a neotřesitelný se zdá i jeho postoj vůči otci a matce, kterým má za zlé, jak se k němu chovali a chovají. A také se ještě nepřenesl přes to, že ho podvedli s pekingským bytem. „Dluží mi to. Byt, který mi nikdy nekoupili, by dnes měl hodnotu přes 10 milionů jüanů (přes 31 milionů korun),“ vyčítá svým rodičům.

Geniálního mladého matematika nepřijali na Oxford. Ztratili jeho přijímací test

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám