Hlavní obsah

Brněnský karikaturista na roušky kreslí i bojujícího Prymulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úsměv od ucha k uchu, vyplazený jazyk nebo bezzubé dásně kreslí na roušky brněnský karikaturista Lubomír Vaněk. Vyzdobené ochranné pomůcky, které mu jinak připadají fádní, rozdává přátelům, sám je také nosí.

Foto: Zehl Igor, ČTK

Brněnský karikaturista dělá veselé roušky.

Článek

„Chci potěšit lidi v této nelehké době. Když jdu třeba na nákup, v obchodě už se těší, s čím zase přijdu,” řekl Vaněk, který se věnuje také ilustracím a malbě.

Na roušky začal kreslit už na jaře, kdy si je také sám vyráběl z buničitého papíru, protože v obchodech se koupit nedaly. „V létě byl chvíli klid, teď se roušky vrátily,” konstatoval Vaněk.

Foto: Zehl Igor, ČTK

Lubomír Vaněk vyráběl roušky už na jaře.

Brněnský výtvarník nezapře mnohaletou zkušenost autora karikatur politiků a kreslených vtipů na aktuální zpravodajská témata. Na roušku tak klidně namaluje třeba ministra zdravotnictví Romana Prymulu, kterak s obří injekcí pronásleduje virus. Reagoval třeba také na zákaz zpěvu. Na roušku nakreslil ústa přelepená lepící páskou anebo přeškrtnutou notovou osnovu.

Držitel rekordu

Pokreslená jednorázová rouška sice skončí v koši, Vaněk si ale své výtvory alespoň fotí a archivuje. „Doufám, že jednou se tomu budeme už jenom smát,” uvedl karikaturista, který momentálně kreslí třeba pro křížovkářské časopisy, humoristický magazín Tapír nebo pro firemní klienty.

Firma představila pohodlné koronahelmy, budete připomínat kosmonauta

Muži

Hlavní obživou Vaňka v posledních letech však bylo živé rychlokreslení na různých veřejných akcích. Jako kreslíř a karikaturista je totiž velmi hbitý, což potvrzuje množství zápisů v České knize rekordů. V roce 2002 v Pelhřimově zvládl 382 karikatur za tři hodiny. Po tomto výkonu musel dokonce vyhledat lékaře, dnes už by si na podobné tempo netroufl.

Letos Vaněk kvůli koronavirovým opatřením přišel o desítky akcí, které se nemohly uskutečnit. „Jsem na tom svým způsobem podobně jako třeba muzikanti. Naštěstí mám pořád dost ateliérové práce,” uvedl Vaněk. Nouze není ani o aktuální témata, která lze rozvíjet v kresleném humoru i kresbičkách na rouškách.

Reklama

Výběr článků

Načítám