Hlavní obsah

Začínali se třemi ovcemi a hektarem pole, teď mají ekofarmu roku

O tom, jakým směrem se jednou vydá, měl odmalička jasno. Bude zemědělcem a naváže tak na tradici předků, která sahá do roku 1608. Ve Stříteži nad Bečvou na Vsetínsku Igor Dobeš (40) s manželkou Monikou (34) hospodaří od roku 2006. Letos se jejich Střítežské fojtství stalo ekofarmou roku. Prestižní ocenění převzali v sobotu, kdy se tam uskutečnil den otevřených dveří. Podívat se přijely davy lidí.

Foto: Petr Marek, Novinky

Igor a Monika Dobešovi

Článek

„Je to obrovská pocta všem, kteří tady pracovali před námi a nedožili se toho, kam jsme se dostali, a také těm, kteří nám tady pomáhají realizovat věci, jaké jsme si vysnili,“ řekl Novinkám Dobeš.

S manželkou jsou již čtrnáctou generací, která na statku hospodaří. „I proto když jsem dokončil základní školu, nebylo co řešit. Začal jsem studovat nejprve střední a potom vysokou zemědělskou a pak hospodařit,“ prozradil.

Tehdy Dobešovi měli tři ovce a jeden hektar zahrady. „Teď hospodaříme na cca 120 hektarech, chováme 350 ovcí, 30 kusů hovězího dobytka, 15 koní a jako jedni z mála v Česku máme bio drůbež. Vykrmujeme ročně 800 hus a 4000 kuřat. Všechno na pastvě venku,“ pověděl.

Foto: Petr Marek, Novinky

Igor (uprostřed) a Monika (druhá zleva) Dobešovi s rodinnými příslušníky převzali ocenění na dnu otevřených dveří, který se konal na jejich ekofarmě.

Na farmě mají i rostlinnou výrobu (z hlediska krmivové základny je proto téměř soběstačná), ekologické sady a věnují se rovněž agrolesnictví.

O odbyt nemají nouzi

„Lidé se naučili na maso jezdit. Jsme v situaci, že u bio drůbeže jsme už vyprodaní na celý letošní rok, bereme jen náhradníky. U hus je to podobné, nestalo se nám nikdy, že by nám husa zbyla. Manželka má problém uhájit, aby nám zůstala jedna nebo dvě pro rodinu,“ konstatoval Dobeš. Podobné je to u hovězího masa.

„Pro maso si jezdí především místní lidé, někteří ale i z větší dálky, například z Prahy, Brna, Olomouce i ze Slovenska. Jsme moc rádi, že si k nám našli cestu a pochopili, že maso, které děláme, má kvalitu a úroveň,“ doplňuje Dobešová.

Jednodušší odbyt podle jejího partnera souvisí s tím, že odvětví, kterému se věnují, v Česku dělá jen málo zemědělců. „Není to ale samo sebou. Museli jsme vybudovat vlastní porážku a s tím bylo spojeno obrovské množství legislativy a byrokracie. Šli jsme také do velkých investic s rizikem, jestli to vůbec bude fungovat,“ podotkl farmář.

Foto: Petr Marek, Novinky

Kuřata Dobešovi vykrmují 82 dnů, běžně se poráží po 32 dnech života.

Poptávka výrazně převyšuje nabídku. Rozšiřovat produkci však Dobešovi nechtějí. „Když, tak jen mírně. Byly by s tím spojené další náklady a komplikace třeba týkající se personálu nebo krmení. Všechno, co vyprodukujeme, zkrmíme. Větší kapacitu nemáme. A nejsem si jistý, zda bychom pak byli schopni udržet laťku,“ vysvětluje Dobeš.

Lepší je pro něj být menším producentem pro skupinu, s níž má i osobní vazbu. „S našimi zákazníky se známe, mluvíme spolu, víme o nich něco, oni zase o nás, a to je na tom to pěkné. Nejsou to anonymní lidé, kteří by u nás nakupovali jako v hypermarketu,“ zdůrazňuje.

Foto: Petr Marek, Novinky

Na statku Dobešovi chovají i koně.

Doufá, že děti navážou na tradici

Plány do budoucna přesto má. „Chceme práci optimalizovat, zjednodušovat. Například automatizací, abychom nemuseli dělat tolik rukama, aby bylo všechno pro nás i okolí příjemnější,“ prozrazuje. Další vize si už ale nechává zatím jen pro sebe. „Jsou daleko. Mít je ale musíte. Nemůžete si říct: už mám všechno, po ničem dalším netoužím. Pak by se zastavil vývoj, a to by bylo špatně,“ nastiňuje svůj pohled.

A proč se rozhodl pro ekologické zemědělství? „V Česku se používá v tomto odvětví hodně pesticidů a já si nemyslím, že je to nutné. Žijeme v době, která je obrovsky průmyslová, zatížená chemií. Není třeba, aby do toho další obdobnou zátěž vkládalo i zemědělství. Příroda potřebuje, aby se s ní pracovalo v rukavičkách, opatrně,“ je přesvědčen.

Na statku kromě něj a manželky pracují ještě tři zaměstnanci. Když je třeba, pomohou i kamarádi. Doufá, že v jeho šlépějích půjdou i jeho čtyři děti, dva chlapci a dvě děvčata. „Děláme maximum, aby měli na co navazovat. Snad pochopí, že je to dobrá cesta. Já tu možnost pokračovat v přímé linii neměl. Vyrůstal jsem za socialismu, kdy zemědělství bylo pro naši rodinu zapovězeno. Tento režim ho těžce devastoval a stejně tak lidi. Týkalo se to tří generací a někteří na to doplatili i životem,“ dodal Dobeš.

Výběr článků

Načítám