Hlavní obsah

Studentská kavárna v německém Marburgu nabízí saláty s cvrčky a sarančaty

Marburg, Německo

Sarančata, cvrčci a další hmyz - to jsou netradiční ingredience, které si v německém městě Marburg našli místo na jídelním lístku studentské kavárny Café Satz. Za nápadem stojí šéfkuchař Martin Baumgarten, jenž se s hmyzem seznámil během pandemie a od té doby s alternativními zdroji bílkovin s radostí experimentuje.

Součástí menu v německé kavárně jsou saláty s hmyzemVideo: Reuters

Článek

„Máme hesenský bramborový salát či řecký rýžovo-těstovinový salát s hmyzí oblohou ze sarančat, cvrčků a potemníka moučného. Dobrou chuť!“ představil agentuře Reuters svou nabídku šéfkuchař Martin Baumgarten, majitel kavárny Café Satz a vedoucí gastronomie tamní studentské organizace.

Baumgarten vysvětlil, že nápad s hmyzem vznikl během koronavirové pandemie, kdy byla kavárna prázdná, provoz omezený a jídlo zde vydávali pouze s sebou.

„Jako vyškolený kuchař, který samozřejmě rád experimentuje, jsem se dostal k hmyzu. Začal mě zajímat a rozhodl jsem se jej vyzkoušet,“ uvedl Baumgarten.

Inspirovaly ho děti

Inspiraci čerpal i od svých dětí, které cestovaly po Asii a zkoušely tamní speciality, jež nejsou v Německu až tak běžné.

Foto: Reuters

Jedna z pochoutek marburské kavárny

„Mé dvě děti cestovaly po Novém Zélandu a Austrálii a navštívily i Asii, kde ochutnaly jídla, která by doma nikdy nejedly. A pak jsem začal přemýšlet o tom, jak studenti cestují. Po škole si vezmou batohy a objevují svět. Teď už ani nemusí cestovat, mohou mít všechno tady,“ sdělil německý šéfkuchař, který své experimenty nejprve testoval právě na příbuzných a přátelích.

„V rodině jsem nebyl vůbec populární. Ptali se: ‚Zase jsi přinesl ty své tvory?‘,“ směje se Baumgarten, kterému se experimentování nakonec vyplatilo, neboť hosté kavárny si hmyz rychle oblíbili.

„Koření a křupavá vrstva jsou tady klíčovými aspekty. Sarančata jsou hodně smažená, takže se texturou podobají sardinkám nebo ančovičkám. Exoskelet jsem neodstranil, u větších tvorů bych to možná udělal. Ale takto připravené je to velmi chutné,“ pochvaloval si Stefan Oberhansel, který podnik před nedávnem navštívil.

Související témata:
Sarančata

Výběr článků

Načítám