Hlavní obsah

Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyselé thajské kari vyrobené z rybích vnitřností se dostalo až na samotný vrchol žebříčku stovky nejhorších jídel na světě. Obyvatelé asijské země však s hodnocením, zveřejněným online průvodcem TasteAtlas, nesouhlasí. Možná právě jejich pobouření přispělo k postupnému propadu pokrmu s názvem kaeng tai pla na šestou pozici. Nyní nejhorším jídlům vévodí knedlíky z Finska.

Kyselé thajské kari z rybích vnitřností je podle TasteAtlasu jedním z nejhorších jídel na světěVideo: AP

 
Článek

Žebříček stovky nejhorších jídel světa, který se podle hodnocení uživatelů dosud stále vyvíjí, byl zveřejněn už v březnu. Tehdy byl na prvním místě právě pokrm z jižního Thajska s názvem kaeng tai pla, jehož základem jsou fermentované rybí vnitřnosti a pikantní kari pasta sestávající z chilli papriček, galangalu, krevetové pasty, kurkumy, šalotky a citronové trávy.

„Dalšími ingrediencemi jsou obvykle sušené ryby, nakrájený lilek, bambusové výhonky, zelené fazolky či jiná zelenina. S ohledem na intenzitu a silnou, štiplavou vůni se kaeng tai pla nejčastěji podává s dušenou rýží,“ píše server TasteAtlas.

Foto: AP

Thajské kari kaeng tai pla

Výsledky tohoto portálu nenechaly thajské obyvatele dlouho bez reakce. Jejich nesouhlas s žebříčkem vyjadřovali hojně na sociálních sítích v příspěvcích s hashtagem #saveแกงไตปลา (zachraňte kaeng tai pla). Mnozí z nich své příspěvky publikovali i v angličtině a vyzývali návštěvníky Thajska, aby dali pokrmu šanci a nesoudili jej podle hodnocení na internetu.

K výsledkům se vyjádřil i thajský premiér

Přestože nemusí být kaeng tai pla mezi turisty nejoblíbenějším thajským jídlem, na jihu země je podle thajského serveru The Nation považováno za pochoutku. To dokazuje i skutečnost, že se k věci vyjádřil rovněž thajský premiér Srettha Thavisin.

Indonéská babička už 60 let připravuje na ulici své pochoutky. Lidé na ně ve frontě čekají i hodiny

Lifestyle

„Někteří lidé mohou k některým thajským jídlům vznést negativní komentáře. Mnoho jiných thajských pokrmů je ale považováno za jedny z nejchutnějších na světě,“ řekl Thavisin v dubnu deníku Bangkok Post a dodal, že kaeng tai pla je jedním z jeho nejoblíbenějších jídel.

České pokrmy

V aktuálním žebříčku je thajské kari už na šestém místě s hodnocením 2,1 hvězdičky. Na pomyslném vrcholu s 1,5 hvězdičky jej vystřídaly finské tmavě hnědé knedlíky s názvem blodpalt. Pokrm, oblíbený především na severu země v Laponsku, se vyrábí z žitné nebo ječné mouky a zvířecí, obvykle sobí krve.

Na druhém místě je nyní islandský hákarl, třetí místo drží španělské bocadillo de sardinas, čtvrté izraelský kugel a na páté pozici je řecký pokrm aginares salata. V TOP100 nejhorších jídel na světě figurují i dva české recepty, na 46. místě je rybí polévka a 55. pozici obsadil houbový kuba.

Knedlíky blodpalt jsou kromě Finska oblíbené i ve Švédsku

TasteAtlas je cestovní online průvodce tradičním jídlem, který shromažďuje autentické recepty, recenze potravinových kritiků a výzkumné články o oblíbených ingrediencích a pokrmech.

Do soboty 18. května bylo pro seznam nejhůře hodnocených jídel světa zaznamenáno 320 897 legitimních hodnocení. Portál dle svých webových stránek využívá řadu mechanismů, které rozpoznávají skutečné uživatele a ignorují hodnocení botů či patriotických uživatelů a přidávají vyšší hodnotu recenzím uživatelů, které systém rozpozná jako znalé.

Anketa

Zařadili byste rybí polévku a houbového kubu na seznam nejhorších jídel na světě?
Ano, obojí nemůžu ani cítit
16,5 %
Jen rybí polévku, kubu mám rád(a)
24,4 %
Jen kubu, rybí polévku mám rád(a)
9,5 %
V žádném případě, oba pokrmy miluju
49,6 %
Celkem hlasovalo 61314 čtenářů.

Houbový kuba: Staročeská pochoutka obohatí vánoční menu o tradici i živiny

Vánoce
Související témata:
Světová kuchyně

Výběr článků

Načítám