Hlavní obsah

Zpěvák David Deyl: Točil jsem i šedesát verzí zpěvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva a půl roku práce, 300 stran rozepsaných partitur, 2654 taktů, 120 297 not, 650 hodin v osmi studiích. To všechno se muselo stát, aby vzniklo album zpěváka Davida Deyla a Symfonického orchestru Českého rozhlasu nazvané Kouzelné melodie. Jsou na něm jimi interpretované písničky z českých pohádek.

David Deyl v klipu k písni Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?Video: archiv Davida Deyla

 
Článek

Vyslechnout lze Saxanu, Dělání, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, Včelku Máju, Jdi za štěstím, Znám jednu starou zahradu a další. Deylovými pěveckými hosty v duetech jsou Natálie Grossová, Eva Matějovská, Monika Absolonová, Klára Vojslavská a Markéta Konvičková.

David Deyl vydává na Štedrý den ke svému albu videoklip k písničce Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš z filmu Tři oříšky pro Popelku. Natočil jej na zámku Moritzburg nedaleko Drážďan, kde se slavná filmová pohádka také točila. Na Novinkách.cz má premiéru.

Vedla vás k realizaci alba láska k pohádkám?

Ano, písničky z českých pohádek miluju od dětství. Vždycky jsem si je zpíval a většinu jsem znal nazpaměť. Není tedy divu, že jsem album, na kterém budou v aranžích s velkým symfonickým orchestrem, poprvé zatoužil natočit už ve svých čtrnácti patnácti letech.

Je to však drahá záležitost. Tahle tělesa si drží vysokou kvalitu a zaplatit všechny muzikanti, kteří v nich mají být, je náročné. Plné obsazení přitom čítá více než devadesát lidí.

Měl jsem ale štěstí v tom, že mi Symfonický orchestr Českého rozhlasu vyšel ve všem maximálně vstříc. Sen se mi konečně splnil.

The Who se dohodnou, co bude dál

Kultura

Jste s výsledkem spokojen?

Ano, stoprocentně, vše dopadlo podle mých nejodvážnějších představ. Tohle album přitom mohlo vzniknout třeba pouze za doprovodu smyčcového kvarteta, mohl jsem ho nahrát na počítači nebo ho jinak ošidit. Jenže já měl přání, které jsem si chtěl splnit.

Dostaly pro vaše provedení písně nové aranže?

Některé ano, některé ne. Jsou takové, které nemá smysl přepisovat, protože jejich instrumentace je geniální. Mám na mysli třeba Prstýnek z Princezny se zlatou hvězdou, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš ze Tří oříšků pro Popelku, Znám jednu starou zahradu ze Šíleně smutné princezny, Včelka Mája nebo Jdi za štěstím z filmu Jak se budí princezny. U nich není co vymýšlet, jejich aranžmá jsou nadčasová.

Naopak písnička Jdu cestou necestou z filmu Princezna ze mlejna je původně pojatá jako lidová. My si ji však dovolili zaranžovat pro celý orchestr, protože jsme tím album zvukově sjednotili. Chtěli jsme, aby bylo kompaktní a epické.

Podobně jsme pracovali s písní Z pekla štěstí. V ní se dokonce musely měnit tóniny. V originále ji zpívají Iveta Bartošová a Daniel Hůlka, v našem podání zpívám já v refrénu part Bartošové s Natálka Grossová part Hůlky.

Pohráli jsme si i s Děláním z pohádky Princové jsou na draka a Nám se stalo něco překrásného z filmu Lotrando a Zubejda.

Foto: Viktor Odehnal

David Deyl ještě neskončil. Příští rok vydá písně ze zahraničních pohádek.

Kdo je autorem nových aranží?

Michal Worek a David Solař. Oba dělali všechny úpravy či přepisy s velkou pokorou. Napsali totiž všechny aranže, nové i původní. Mysleli jsme si totiž, že je najdeme v archivu, ale ukázalo se, že to tak není. Ty, které jsme zachovali podle původních, jsou tedy odposlouchané z nahrávek, nikoli použité z archivů.

V písni Saxana z Dívky na koštěti zpíváte ženský part.

Ve světě je to běžné, takže jsme o tom moc nepřemýšleli. V téhle skladbě se mi libí, jak fantasticky a bigbandově zahráli dechaři ze Symfonického orchestru Českého rozhlasu své party. Zajímavé je, že originální písnička Saxana byla nahraná a vydaná v mono verzi. Stereofonní neexistovala. Tu jsme natočili až my.

Kolikrát jste skladby ve studiu zpíval?

Mnohokrát. Například písničku Kdepak ty ptáčku hnízdo máš jsem nahrál v šedesáti verzích. Vybrali jsme pak tu nejlepší. U jiných jsme třeba i spojovali více verzí v jednu finální. Střihů jsme se ale snažili dělat co nejméně.

Končí touto deskou vaše výlety do světa pohádek?

Vůbec ne, jsem v polovině. Kouzelné melodie mělo být původně dvojalbum. To se sice nahrát nepovedlo, ale příští rok vyjde pokračování. Budou to písničky z disneyovských pohádek, mezi nimi i ty, které mají Grammy nebo Oscary.

Máme je už nahrané, teď je musím co nejlépe nazpívat. A pokud všechno vyjde, měl by ten projekt mít mezinárodní přesah.

Původně jsem si myslel, že české písničky natočím rychle, že to půjde snadno. Je to ale velký projekt a má umělecká duše mi nedovolila ho jakkoli odfláknout. V osmi nahrávacích studiích jsem tedy strávil celkem šest set padesát hodin, což je každodenní práce na tři a půl měsíce. Kvůli tomu jsme disneyovské skladby nestihli.

Bude možné slyšet pohádkové písničky na koncertech?

Mám v plánu odehrát tři velké koncerty, na nichž zahrajeme skladby z obou alb. Mým přáním je koncerty zaznamenat a také je vydat. Příští rok chystám jeden projekt na Vánoce a v roce 2025 bych rád vydal další autorské album.

Zpěvák David Deyl: Nejvíce mi sedí zamilované písně

Kultura

Zpěvák David Deyl s rodinou na Štědrý večer nejdříve rozbalí dárky, teprve pak večeří

Vánoce

Reklama

Související témata:
Album Kouzelné melodie

Výběr článků

Načítám