Hlavní obsah

Židovského zpěváka vyhodili z festivalu, nechtěl podepsat prohlášení o Palestině

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Incident připomínající normalizaci v Československu se stal na španělském festivalu Rototom, kde jinak vládne hlavně reggae, world music a zdánlivě bezbřehá tolerance. K překvapení španělských i světových médií odstranili z programu známého amerického zpěváka židovského původu, který si říká Matisyahu, protože odmítl podepsat jejich politické prohlášení.

Foto: Uprising

Matisyahu

Článek

Reggae hvězda z New Yorku odmítla podepsat předem připravené politické prohlášení, které deklaruje podporu palestinskému státu, s odůvodněním, že k politice se nikdy nevyjadřuje a jeho názory lze nalézt v textech písní.

Zvláštní bylo už to, že Rototom Sunsplash Reggae Festival nutí účinkující podepsat politické prohlášení. Podle listu The Times of Israel jsou pořadatelé pod tlakem, protože někteří umělci hrozili, že nepřijedou, pokud tam bude Matisyahu, jehož vnímají jako zástupce Izraele. Matisyahu je ale rodilý Američan, v Izraeli byl maximálně na návštěvě. Přesto mu dali ultimátum, že musí podpořit palestinský stát, jinak nemůže vystoupit, uvedl španělský list El Pais.

Festival přitom na svých stránkách uvádí, že chce šířit „mír, rovnost, lidská práva a sociální spravedlnost” a jeho pořadatelé prý dělají vše možné, aby ukázali, že je „možné vytvořit komunikační kanály mezi různými kulturami a lidmi z celého světa bez ohledu na rasu, náboženství a hranice”.

Trapné a zbytečné nedorozumění 

Aktivisté sdružení pod organizací BDS tvrdí, že zpěvák je „sionista a podporuje stát, který praktikuje apartheid a etnické čistky”. Celá aféra ovšem působí jako nedorozumění nebo někým záměrně vytvářená hysterie.

Matisyahu, který se proslavil v roce 2004, určitě nepatří k židovským radikálům. I s ortodoxním judaismem se už dávno veřejně rozešel, oholil si vousy, nenosí jarmulku a bývá vídán spíše ve společnosti muzikantů pokuřujících jointy než u rabínů. To také vyvolalo u věřících velké pobouření, různé židovské blogy ho velmi emocionálně kritizovaly. Židovský publicista Elad Nehorai to pak shrnul slovy: „Vždy ho budeme milovat, ale zlomil nám srdce.”

Reklama

Výběr článků

Načítám